Mazda, Toyota i Subaru ne odustaju od benzinaca i dizelaša: Najavljuju alternative električnim vozilima - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Mazda, Toyota i Subaru ne odustaju od benzinaca i dizelaša: Najavljuju alternative električnim vozilima

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, kompanije Toyota, Mazda i Subaru, zajedno s Kawasakijem i Yamahom, objavile su da će nastojati da postignu CO2 neutralnost ne samo putem električnih modela.

Dva proizvođača motocikala su naglasila svoju predanost motorima na vodonik, dok će Mazda razviti poseban 1,5 SkyActive-D koji pokreće biodizel. Potonji će biti montiran u Mazdu2 pod nazivom Mazda Spirit Racing Bio concept koja će učestvovati na Super Taikyu trci u Yokohami, prenosi Revija HAK.

Toyota i Subaru će učestvovati u Super Taikyu šampionatu koristeći sintetička goriva dobijena iz biomase te koristeći BRZ i GR86. Ostaje da se vidi kako ove tri marke planiraju da obezbede dovoljnu proizvodnju navedenih goriva za neku buduću komercijalnu upotrebu.

Toyota je već neko vreme uključena u projekte vodonika. Uz tehnologiju gorivih ćelija, međutim, japanska kompanija planira da pravi motor na unutrašnje sagorevanje na ovo gorivo. On je konstrukcijski sličan benzinskim motorima.

Odluka Toyote, Mazde i Subarua nije iznenađujuća jer te tri marke nisu potpisale obavezu prodaje samo električnih automobila od 2035. kao što je predloženo tokom klimatske konferencije COP26. Zajedno s njima, čak ni Volkswagen, BMW, Hyundai i Honda…, nisu potpisali ugovor.

Izvor: Revijahak.hr

Foto: Mazda

Danas objavljeno

Borković ispisao istoriju

Vanja A

Svjetski rekord u vožnji u rikverc

Vanja A

Da li Banjaja može do titule?

Vanja A

Ostavite komentar