Mazda razvija veliki SUV CX-90 - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Mazda razvija veliki SUV CX-90

Sjevernoameričko tržište će uskoro biti još kompetitivnije u segmentu velikih krosovera jer je najavljena promocija još jednog modela poreklom iz Hirošime. Da, Mazda CX-90 se sprema za skori debi u Kanadi i u Americi, dok je proizvođač već potvrdio u sklopu najavljujuće marketinške ofanzive, da će vrhunac ponude ovog modela podrazumevati i šestocilindarski motor pod haubom.

Na taj način se špekulacije na tu temu mogu smatrati potvrđenim. Uz novu perjanicu s povišenim odstojanjem od tla, odnosno s modelom CX-90, japanska Mazda se takođe diči i razvojem novog turbo potpomognutog linijskog šestaka koji će naći mesto u katalogu. Američka verzija manjeg krosovera, Mazdinog modela CX-70 će takođe dobiti pravo na isti pogonski sklop.

Proizvođač automobila iz zemlje izlazećeg Sunca je potvrdio da će uvrstiti veliki motor u svoj portfelj koristeći zatamnjenu fotografiju prednjeg blatobrana sa natpisom s kog se može iščitati „Inline 6“ (6 u liniji). Pored šestocilindričnog nadamo se da bi plug-in hibrid takođe mogao da se nađe ispod haube, s obzirom na to da Mazda namerava da pređe na električni pogon već od 2030. Šestocilindrični motor, baš kao i plug-in hibrid već predstavljaju jedan od alternativnih pogonskih sklopova za najveći evropski SUV model. Juče smo objavili test istog, što znači da je u pitanju Mazda CX-60.

Deluje da će najavljeni CX-90 na tržištu Severne Amerike zameniti postojeći model nazvan CX-9, a koji je lansiran pre sedam godine, to jest 2015. Moguće je i da će oba modela biti nuđena paralelno, to jest istovremeno, barem izvesan period.

„Približavamo se velikoj kulminaciji onoga u šta verujemo i čemu težimo“, piše Mazda o novom modelu na svom sajtu. Zatim opisuje novi SUV kao elegantan, hrabar i moćan, a takođe kaže i da je pun emocija. Mazda pride obećava da će automobil predstavljati najhrabriju prezentaciju dizajna marke do sada. Automobil bi trebalo da stigne na tržište u SAD i Kanadi naredne, to jest 2023. godine.

AutoRepublika

Danas objavljeno

Ford povlači 382.000 vozila

Zeljka

GranTurismo Trofeo PrimaSerie je još jedna Maseratijeva “specijalka”

Zeljka

Sve više saobraćajnih kazni ostaje bez naplate

Zeljka

Ostavite komentar