Mazda proširuje SUV ponudu u Evropi - BIGportal.ba
Auto-moto Šuška se šuška

Mazda proširuje SUV ponudu u Evropi

Mazda će od 2022. godine proširiti ponudu SUV modela krosoverom CX-60 i većim CX-80. Ova dva nova modela u katalogu će biti iznad aktuelnog CX-5.

Ovo neće biti direktna zamena za CX-5, a u prodaji ostaje i manji CX-30. Mazda je saopštila da uvođenjem novih modela reaguje na rastuće potrebe ovog segmenta i da će evropski kupci imati širi izbor SUV modela u kombinaciji sa “najnovijim performansama kada je reč o prirodnoj sredini uz zadovoljstvo u vožnji koje je svojstveno svakoj Mazdi”.

CX-60 će se nuditi sa dva reda sedišta, a CX-80 će imati i tri i to će biti prvi Mazdini plag-in hibridni modeli u Evropi. U pogonu će se kombinovati redni četvorocilindrični benzinski motor i električni agregat, a ovaj setap će verovatno stići od partnera Toyote, koja ga koristi u modelu RAV4 PHEV od 305KS.

Ostale pogonske jedinice će obuhvatiti nove Skyactiv-X redne šetocilindrične benzinske i dizelske motore sa blagim hibridnim elementom na 48V radi smanjenja emisija i poboljšanja performansi.

Pored ovih novih modela, Mazda će konačno u ponudu uvrstiti i verziju MX-30 električnog SUV-a sa produženom autonomijom. Taj model će stići u Evropu u prvoj polovini 2022. godine sa manjim rotacionim benzinskim motorom koji dopunjuje bateriju po potrebi. Sličan sistem nekada je koristio BMW i3.

Ovo će biti prva upotreba rotacionog SUV motora u modelu iz veće proizvodne serije od kada je Mazda povukla iz proizvodnje kupe RX-8 2012. godine.

Mazda će od 2025. godine koristiti novu EV arhitekturu, koja će biti osnova nove serije modela u okviru plana o potpunoj elektrifikaciji ponude do 2030. godine.

Izvor: Nacionalnaklasa

Danas objavljeno

Rasel: Želim da osvojim titulu sa Mercedesom

Vanja A

Apple će predstaviti svoj auto 2026. godine: cijena ispod 100.000 dolara, bez autonomne vožnje

Vanja A

Potonula prodaja automobila u Rusiji

Vanja A

Ostavite komentar