Mazda odustala od proizvodnje "najljepšeg automobila na svijetu" - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Mazda odustala od proizvodnje “najljepšeg automobila na svijetu”

Kada je japanski proizvođač prikazao Vision Coupe, mnogi su ovaj koncept proglasili najlepšom limuzinom na svetu.

To je bilo u oktobru 2017. Od tada je prošlo četiri i po godine, a prelepa kupe-limuzina se nije pojavila na putevima. Sudeći po najnovijim informacijama, i neće.

Krivac je samo jedan – njegovo ime se piše sa tri velika slova. Pogađate, u pitanju je SUV i ogromna potražnja za ovakvim tipom vozila, a profit je važan i uvek će biti na prvom mestu.

To je potvrdio i Mazdin šef razvoja za Evropu, koji je u intervjuu za britanski Autocar rekao da je “važno da prodajemo SUV vozila”. On je ipak priznao da bi “bilo veoma lepo imati model sa napred postavljenim motorom, pogonom na zadnje točkove i šestocilindarskim motorom kao naslednika Mazde 6 ili nekog velikog kupea”.

Bilo bi lepo, ali to se za sada neće desiti. Trenutna situacija u automobilskoj industriji i sve veća potražnja za SUV modelima zamrznuli su projekat nove Mazde 6, barem u prvobitno zamišljenom izdanju koje bi moglo da se takmiči sa nemačkom premijum trojkom.

Zaboravite i na rotacioni motor kao pogonsku jedinicu. Naime, opstaće isključivo kao dodatak za povećanje autonomije električnih modela dometa, tzv. range extender, i moći će da radi isključivo kao generator struje. Očekujte to na novom MX-30.

Sa druge strane, dobra vest je da će MX-5 i dalje ostati veran originalu, pravom modernom klasiku.

O Mazdi 6 se ništa više ne govori. Kako vreme odmiče, šanse za četvrtu generaciju su sve manje.

Danas objavljeno

Ford kažnjen sa skoro 20 miliona dolara zbog pogrešnih tvrdnji o pojedinim vozilima

Zeljka

Farba koja svijetli u mraku za veću bezbjednost saobraćaja?

Zeljka

Praznik za oči: Maserati MC20 Cielo

Zeljka

Ostavite komentar