18. Decembra 2022.

Mazda CX-50 u verziji namijenjenoj Kinezima

Big Portal

I odmah da otklonimo dileme, lokalna Mazda CX-50 će doneti brojne i važne razlike u odnosu na prekookeanskog imenjaka.

Ipak, u samoj pojavi vozila nema vidnih razlika. Čak je i međuosovinski razmak netaknut, a znamo da je običaj da Kinezi dobiju verzije s više milimetara između prednje i zadnje osovine. Ovde je ta distanca ista kao ona na američkoj varijanti SUV-a i meri 2.815 milimetara.

Međutim, kineska verzija krosovera se ispostavila 66 mm dužom, pa iznosi 4.785 mm, dok je vozilo i više od američke alternative, i to za 25 mm (1.638 mm). U enterijeru takođe nisu vidljive značajne promene, iako je modifikacija namenjena kineskom tržištu, plasirana s drugačijim materijalima završne izrade.

Ono gde je bilo izmena i gde su one značajne, jeste područje koje se tiče implementiranih pogonskih sklopova. Ako znamo da se u Americi, Mazda CX-50 nudi samo s 2,5-litarskim motorom (190 konjskih snaga s atmosferskim motorom i 230 „konja“ u turbo izdanju) i a integralnim pogonom, onda se postavlja pitanje, šta to od Mazde čeka Kineze.

Evo, da kažemo da će ovaj krosover biti ponuđen u Aziji (Kini) samo s atmosferskim motorima, poznatim jedinicama s indeksom Skyactiv-G. Jedna obuhvata dvolitarski agregat sa 158 konjskih snaga, dok je druga s pola litra zapremine više, i uz isporuku od 195 konjskih snaga. Oba varijateta su uparena sa šestostepenim automatskim menjačem. Pogonski točkovi su napred, ali onaj ko doplati može da računa i na sistem prenosa snage po formuli 4×4. Kasnije će se i u Americi i u Kini pojaviti i hibridno izvođenje modela Mazda CX-50.

Probna proizvodnja je već lansirana unutar zajedničkog poduhvata Changan Mazda, dok je pokretanje prodajne ofanzive planirano za prvo polugođe 2023. godine. Na tom tržištu će model CX-50 iz ponude istisnuti već vremešni model Mazda CX-5, koji uprkos tome što je veoma uspeo, polako gubi na popularnosti usled (pre)dugog tržišnog veka. S druge strane, Mazda je rešila da to što se u Americi nudi model CX-50 nije nikakva kontraindikacija da se nastavi s prodajom i CX-5-ice.

Kasnije će se kineski zajednički poduhvat još više usredsrediti na prekookeansku paletu, pa je već najavljeno da će se u Kini pojaviti i duet (proameričkih) modela nazvanih CX-70 i CX-90.

Izvor: AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare