Matvijenko: Ukrajina je prešla crvenu liniju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Matvijenko: Ukrajina je prešla crvenu liniju

Pregovori Rusije i Ukrajine mogu se voditi samo ako Kijev prihvati uslove Moskve, izjavila je predsjednica Savjeta Federacije Valentina Matvijenko.

  • Naravno, da je Zapad htio, stavio bi Kijev za pregovarački sto i naterao ih da zaključe mirovni sporazum. Imali su sasvim druge ciljeve, druge zadatke. A danas je to već svima očigledno. Ipak, Rusija nije izbegavala pregovore, mi smo počeli pregovore sa Ukrajinom – rekla je Matvijenkova televiziji STV.

Ona je objasnila da bi pregovori trebalo da se odvijaju pod “realnim uslovima”.

  • Oni su poznati. I mi smo ih javno objavili. To su uslovi koji su saopšteni u ciljevima specijalne vojne operacije i, naravno, Rusija neće pregovarati ni pod kakvim drugim uslovima, jer je Ukrajina ta koja je prešla crvenu liniju – dodala je Matvijenko.

U Ukrajini se, prema njenim riječima, kolektivni Zapad bori protiv Rusije.

  • Ako govorimo o tome šta se dešava u Ukrajini, nije Rusija ta koja ratuje. To je kolektivni Zapad, NATO je taj koji ratuje sa Rusijom rukama Ukrajinaca. Zato smo morali učinimo sve da zaštitimo svoj suverenitet i našu bezbjednost. Rusija je i dalje spremna za pregovore, ali ne deklarativne, bez upuštanja u dokonu priču, ne izmišljajući bilo kakve šeme, teme koje mogu da odugovlače pregovore. Јasno i precizno izloženi naši uslovi moraju biti prihvaćeni. I to će postati osnova za pregovore, tokom kojih se mogu precizirati nijanse i tako dalje – naglasila je predsjednica Savjeta Federacije Rusije.

Matvijenko je rekla da su uslovi Rusije važni i za evropsku stabilnost uopšte.

Danas objavljeno

Švajcarska “okrenula leđa” Rusima: Hitno se oglasilo ministarstvo

M.

Rusija i Turska postigle dogovor o plaćanju gasa u rubljama

M.

Mladima još po 100 KM u prvoj polovini septembra

M.

Ostavite komentar