21. Oktobra 2021.

Matvijenko: Rusija bi mogla da prizna talibasku vladu

Big Portal
  • Danas su na vlast došli talibani koji kontrolišu cijelu zemlju i sa njima je potrebno voditi dijalog, potrebno je sastajati se sa njima – rekla je Matvijenko, prenio je TAS S.

Prema njenim riječima potrebno je ostvariti kontakte kako bi se talibani ubijedili da stvore istinski inkluzivnu vladu koja bi uključivala ne samo predstavnike plemena, etničkih grupa i naroda koji žive na teritoriji Avganistana, već i svih političkih snaga.

Matvijenko je dodala da će samo takva konstrukcija biti stabilna i da će obezbijediti miran razvoj Avganistana kao države.

Ona je napomenula da Rusija, baš kao i čitava globalna zajednica, poziva Avganistan da se pridruži redovima civilizovanih država, garantuje i štiti ljudska prava, prije svega, prava žena i djece.

  • Pitanje priznavanja ili nepriznavanja danas nije prioritetni čin. Mislim da, ako kao rezultat ovog dijaloga talibani prihvate te uslove koje sam spomenula, ne samo da ih odobri u pisanoj formi, već ih sprovede u djelo, mislim da će to biti biti, naravno, priznavanje njih s obzirom da su sada tamo stvarna snaga – rekla je predsjednica Savjeta Federacije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare