4. Septembra 2020.

Matija Bećković – prvi pjesnik laureat velike povelje “Brankovog kola”

Big Portal

Povelju je Bećkoviću uručio Nenad Grujičić, predsjednik “Brankovog kola”, institucije kulture koja nosi ime jednog od najvećih srpskih pjesnika Branka Radičevića, u bašti palate Ilion u Sremskim Karlovcima, nekadašnjoj rezidenciji čuvenog mitropolita karlovačkog Josifa Rajačića (1848-1861).

Bećković je novinarima prije ceremonije uručenja Velike povelje “Brankovog kola” rekao da je Radičević bio prvi pjesnik za kojeg je čuo, da je upravo tako zamišljao da izgleda pjesnik, te da nije slutio da će biti laureat velikog priznanja.

“Ne smemo zaboraviti da je Branko Radičević bio prvi koji je rekao da neće pisati dok ne ode i vidi Kosovo. On je prvi opevao ceo naš narod u svom čuvenom ‘Kolu’. Branko je prvi opevao Karlovačku gimnaziju, koju je učio, tako da je ona postala ono što je Karlovačka bogoslovija među bogoslovijama. Radičević je prvi pevao o Njegošu. Ja jedini nisam slutio da bih mogao biti prvi pesnik dobitnik Velike povelje ‘Brankovog kola'”, istakao je Bećković.

On je naglasio da postoje neke sličnosti njegove sa životnom linijom Radičevića, navodeći da je veliki pjesnik rođen uoči praznika Svetog Aleksija Čovjeka Božijeg, po kojem je dobio kršteno ime Aleksije, koje je poslije posrbio u Branko.

“Ja sam rođen u Senti na Svetog apostola Mateja, pa sam tako i ja doneo svoje ime na ovaj svet. Kad sam u 12 godini dospeo iz Crne Gore u Slavonski Brod sa leve strane gimnazije koju ću učiti bio je bronzani lik Branka Radičevića, tako da ja više nisam bio sam. Sa mnom je uvek bio Branko, čovek Božiji. Eto, ja sam danas u Karlovcima i imam čast da vam ovo govorim”, rekao je Bećković.

On je naveo i da ne vjeruje da je vrijeme pjesnika prošlo i da su sada na sceni neki drugi heroji kulture i apostoli slobode, kako svi govore.

“U to nijedan pesnik, pa ni ja, jednostavno ne veruje”, naglasio je Matija Bećković.

Za Grujičića dileme nema zašto je Bećković prvi pjesnik dobitnik Velike povelje “Brankovog kola”.

“Matija Bećković je najveći živi pesnik u srpskom jeziku i kao takav predstavlja za ‘Brankovo kolo’ veliku dragocenost i, uopšte, srpsku kulturu”, rekao je Grujičić medijima prije ceremonije uručenja Povelje.

On je istakao da je Bećković graditelj “Brankovog kola”, podsjećajući da je nagrađeni pjesnik prije 30 godina otvorio tu veliku pjesničku manifestaciju.

“Bez Bećkovića i nekih drugih pesnika teško da bi bilo današnjeg ‘Kola’ i meni je izuzetno drago što je Matija poneo prestižno priznanje. Vidim i osećam zadovoljstvo Bećkovićevo poveljom. A, možete i sami videti svu tu pesnikovu vitalnost uprkos ozbiljnim godinama, zbog čega ga i nazivamo mladićem srpske poezije”, rekao je Grujičić.

Poslije uručenja Povelje, Bećković je prigodnom besjedom otvorio veliku pjesničku manifestaciju “Brankovo kolo” i na zadovoljstvo prisutnih govorio stihove svojih legendarnih pjesmama.

Zbog epidemije virusa korona, tradicionalna književna manifestacija “Brankovo kolo” će od 4. do 14. septembra prirediti dvije objedinjene manifestacije u Sremskim Karlovcima.

Riječ je o 49. “Brankovom kolu” i “Proljećnim Brankovim danima 2020”, takođe pjesničkoj manifestaciji, koja je trebalo da bude održana u martu, ali je odgođena zbog epidemije virusa korona.

Programi će biti realizovani u terminu matinea, od 10.00 časova na otvorenim prostorima u Novom Sadu i Stražilovu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare