11. Marta 2019.

Matić: Ukidanje rominga u regionu očekuje se 2021. godine

Big Portal

– Planirano je da sa 1. julom 2021. godine više ne bude rominga u regionu, odnosno da cijene budu kao kod kuće. To nije tako daleko – rekla je Matićeva za RTS, povodom najava da bi za nešto manje od mjesec trebalo da bude potpisan regionalni sporazum o romingu zemalja Balkana.

Matićeva je dodala da će taj sporazum za početak znatno smanjiti cijene rominga u regionu.

– Srbija je još 2014. potpisala sporazum sa Makedonijom, Crnom Gorom, BiH, i mi smo već u režimu smanjenih cijena, a plan je da se one dodatno smanje. Ne mogu cijene biti veće od 0,19 evra – navela je Matićeva.

Prema njenim riječima, iako je planirano da sporazum zemalja Balkana bude potpisan u okviru Drugog digitalnog samita 4. i 5. aprila u Beogradu, datum potpisivanja, nije poznat.

– Imajući u vidu da novi sporazum obuhvata i Albaniju, i cijelu teritoriju Kosova i Metohije, u ovom trenutku datum ostaje pod znakom pitanja – dodala je Matićeva.

Ona je istakla da je od datuma važnije to šta će ovaj sporazum donijeti, te da bi se najveće smanjenje odnosilo upravo na nove članice sporazuma.

– Trenutno je u Albaniji telefonski poziv 150 dinara /1,22 evra/, što je značajno umanjenje – navela je Matićeva.

Matićeva je rekla da je ovaj sporazum prvi korak ka smanjenju cijena rominga i u zemljama EU, odnosno ka njegovom ukidanju.

– Ovo vidimo kao korak ka tome, posebno imajući u vidu u kojoj mjeri se EU zalaže za potpisivanje ovog sporazum – navela je Matićeva i istakla da je ova inicijativa dio Berlinskog procesa, čija je suština regionalna saradnja i približavanje regiona EU.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare