Matematički genije iz 19. vijeka nas uči kako da za 25 dana uštedimo - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Matematički genije iz 19. vijeka nas uči kako da za 25 dana uštedimo

Upućeniji u finansijsko poslovanje možda već znaju za trik kako da uštede novac koristeći formulu koju je navodno smislio Karl Fridrih Gaus.

Gaus je, naime, matematički genije iz 19. veka.

Izazov 100 koverata je zasnovan na anegdoti kako je Gaus, kao mali dečak, nadmudrio svog učitelja i u trenutku sabrao sve brojeve od jedan do 100, prenosi RTS pisanje britanskog Gardijana.

Maleni Gaus je shvatio da kada se brojevi od jedan do 100 grupišu u parove, zbir uvek bude jednak: (1+100)+(2+99)+(3+98)+… Drugim rečima, 101+101+101+… Kako postoji 50 parova brojeva, zbir je 101×50=5.050.

Kada ovo znamo, izazov od 100 koverata predstavlja način da uštedite 5.050 dinara za 25 dana.

Označite stotinu koverata sa iznosima od 1 do 100 dinara. Dva puta nedeljno ili ako vam se žuri, svakog dana, izvucite nasumično dve koverte i u svaku stavite količinu novca koja piše na njoj i odložite ih na stranu.

Posle 25 nedelja ili dana, sve koverte će biti pune. I eto! Uštedeli ste 5.050 dinara.

Naravno, izazov pretpostavlja, na prvom mestu, da imate od čega da uštedite i da pri sebi imate dovoljno keša. Takođe, ko ima mogućnosti, koverte može da popunjava i odgovarajućim iznosima u drugoj valuti.

Čini se da mnogi koji žele da štede smatraju ovaj izazov veoma inspirativnim, a to što nasumično izvlačite koverat sa različitim iznosima ovaj poduhvat čini još zabavnijim.

Danas objavljeno

“Ovo je prvi pokušaj čovjeka da pomjeri nebesko tijelo”

Zeljka

Sendvič sa slaninom dnevno – recept za starost stogodišnjakinje

Zeljka

Potvrdili romansu? Leonardo Dikaprio i Điđi Hadid bili u istom hotelu

Zeljka

Ostavite komentar