18. Decembra 2022.

Mate Rimac najavio novi Bugatti: Nije SUV i ostaje benzinski motor

Big Portal

Sa modelima Mistral i Bolide, Bugatti se formalno oprašta od slavnog 8,0-litarskog W16 motora. Moćni motor s četverostrukim turbo prednabijanjem zraka sada ima više od 20 godina, te svoj put završava 2024. godine kada Bugatti isporuči finalne primjerke ova dva modela. Naravno, već neko vrijeme se postavlja pitanje šta je slijedeće, pogotovo nakon što je Bugatti spojen s hrvatskom kompanijom Rimac Automobili koja je slavu stekla svojim električnim hipersportskim automobilima Concept One i Nevera. Iako su mnogi očekivali da će tek staviti slavni EB logo na Neveru i tako završiti posao, novoosnovana kompanija Bugatti Rimac ipak razvija potpuno novi hipersportski auto “iz nule”.

Britanski magazin Auto Express je razgovarao sa Matom Rimcem o tome šta dolazi nakon Chirona. Rimac je u svom stilu, koji je poznat po svojoj najsavremenijoj EV tehnologiji, iznenadio sve i obznanio kako su počeli razvoj motor sa unutrašnjim sagorevanjem još dvije godine prije nego se desilo spajanje s Bugattijem. Ukratko sljedeći Bugatti Mate Rimac je opisao kao “hiperautomobil preuređen kao hibrid”, pa će sljedeće remek-djelo iz Molsheima imati “potpuno ludi” motor s unutrašnjim sagorijevanjem. Mate Rimac tvrdi da će svi biti oduševljeni kada naredne godine bude predstavljen novi model.

Bugatti Mistral

Ovaj 34-godišnji hrvatski inovator i biznismen istakao je da sljedeći Bugattijev model neće imati veze sa postojećim modelima: “Potpuno je nov, tako da nema ni jednog dijela koji je preuzet iz bilo kojeg automobila. Ništa nije preneseno sa Chirona, ništa preneseno sa Nevere. Sve je iznova napravljeno.”

Ovo je pogotovo šokantno jer je Bugattijev prvobitni plan bio da zamijeni Chiron novim SUV modelom u stilu nedavno predstavljenog Ferrarija Purosangue, ali s električnim pogonom.

Razlike između sljedećeg Bugattija i Nevere proširit će se i izvan pogonskog sklopa, objašnjava Mate Rimac: “Koncept i ideja Bugattija je da to bude automobil s kojim možete doći u pozorište, ali kasnije voziti i 400 km/h autoputem. Biće to još ljepši, analogniji automobil, poput nekog skupog i precizno izrađenog ručnog sata. Sa Rimcem želimo da bude i ostane apsolutno ludi, potpuno električni hipersportski auto koji drifta na 60 km/h sa ogromnim oblakom dima iza vas, koji ima i autonomne režime za drift, kao i ostale futurističke stvari.”

Prije povezivanja s Rimcem , Bugatti je bio u problemima jer je matična kompanija Volkswagen čak razmišljala o potpunom ukidanju legendarnog francuskog brenda ili o pronalaženju novog vlasnika.

Mate Rimac objašnjava da je nakon što je donesena odluka da se ove dvije kompanije spoje, odmah odustao od prvobitnog plana za lansiranje SUV-a, odlučivši umjesto toga da radi na hibridnom hiperautomobilu. Taj model će biti predstavljen sljedeće godine, ali s isporukama Mistrala i Bolidea koje su planirane za 2024. godinu, vjerovatno je da novi Bugatti neće izaći na ulice prije otprilike 2025. godine.

Izvor: Klix

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare