Masovno trovanje pasa u Zavidovićima, volonteri pronalazili leševe kod škola - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Masovno trovanje pasa u Zavidovićima, volonteri pronalazili leševe kod škola

Stanovnici Zavidovića pokrenuli su peticiju kojom traže od gradonačelnika kažnjavanje nepoznatih osoba koje su otrovale veliki broj pasa na ovom području, zbog čega su ove životinje uginule u najvećim mukama.

Na Facebook stranici udruženja “Njuškice” iz Zavidovića objavljeni su snimci otrovanih pasa. Neki od njih su bili stari samo dva mjeseca. Otrov su stavljali u hranu, pa i u hljeb koji su gladni psi jeli.

Pse u agoniji su počeli pronalaziti od 26.09. ove godine, a najveći broj leševa je bio u krugu Prve Osnovne škole i vrtića. Mamce-hranu s otrovom pronašli su i kod u Novom Naselju, kod autobuske stanice i hotela Kristal u Zavidovićima. Slučajeve su prijavili policiji. Do sada su otkrili 13 leševa pasa, piše Klix.

– Potpisnici peticije traže od gradonačelnika Zavidovića i drugih gradonačelnika gradova u BiH i ovlaštenih osoba prema mjestu počinjenja krivičnog djela, da u saradnji sa policijom i tužilaštvom otkriju počinioca krivičnog djela, te da se isti sankcioniše i bude primjer ostalim potencijalnim počiniocima, a na taj način prevenira nehumano postupanje sa životinjama koje je zakonski kažnjivo, a istovremeno nama na savjesti – kazali su iz udruženja “Njuškice” koje radi na zbrinjavanju i udomljavanju pasa.

Izrazili su sumnju i da Opština Zavidovići želi likvidirati pse pod krinkom javnog poziva o uklanjanju i zbrinjavanju pasa lutalica na području ove opštine, a u kojem se navodi kako se po pojmom zbrinjavanja i uklanjanja pasa lutalica podrazumijeva adekvatan smještaj, potrebna oprema za čuvanje, hranjenje i zdravstvena njega pasa, veterinarsko-zdravstvena usluga i udomoljavanje.

Osudili su mučenje i ubijanje ovih živih bića, a u cilju sprječavanja zaraze i daljnjeg eventualnog trovanja ljudi i životinja, apelovali su da se ovaj problem shvati ozbiljno i da se javnost upozna sa ovim aktuelnim problemom sa kojim se bore udruženja za zaštitu životinja, i pojedinci već duže vrijeme.

Peticiju je do sada potpisalo oko 100 osoba koje su poručile: “Zaustavite ubijanje životinja!”

Danas objavljeno

U Srpskoj 21 smrtni slučaj, oboljelo još 115 osoba

M.

Moraće da plate 76.000 KM: Za sedam dana 51 objekat u Srpskoj prekršio epidemiološke mjere

M.

Jedna osoba uhapšena zbog sumnje na silovanje u Semizovcu

M.

Ostavite komentar