Masovno pogubljenje – 81 osoba za jedan dan - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Masovno pogubljenje – 81 osoba za jedan dan

Saudijski zvaničnici pogubili su 81 osobu u jednom danu zbog zločina povezanih sa terorizmom, uključujući sedam Jemenaca i jednog Sirijca, prenose mediji.

Saudijski mediji izvestili su u subotu da je 81 muškarac pogubljen u jednom danu, uključujući pripadnike Al Kaide, “Islamske države” i Huti grupa, verovatno pobunjenika u savezu sa Iranom koji se trenutno bore u Jemenu.

Zvaničnici su rekli da su zatvorenici planirali napade i krijumčarili oružje u Saudijsku Arabiju. Oni su osuđeni po optužbama za terorizam i držanje “devijantnih uverenja”, navodi državna novinska agencija SPA. Dok je Saudijska Arabija poznata po svom strogom krivičnom zakonu, masovna pogubljenja ovih razmera su izuzetno retka. Kraljevina je odrubljivala glave 37 ljudi u masovnom pogubljenju 2019. i 47 u sličnom događaju u januaru 2016. Najnoviji talas pogubljenja, međutim, prevazilazi čak i posledice zauzimanja Velike džamije u Meki, kada su 63 osobe obezglavljene 1980. .

SPA je u subotu citirala saopštenje ministarstva unutrašnjih poslova zemlje u kojem se navodi da su neki od osumnjičenih pokušavali da ubiju službenike obezbeđenja i gađali policijske stanice i konvoje. “Optuženima je omogućeno pravo na advokata i zagarantovana su im puna prava prema saudijskom zakonu tokom sudskog procesa, koji ih je proglasio krivim za više gnusnih zločina u kojima je ubijen veliki broj civila i pripadnika policije”, navodi se u izveštaju, dodajući da će zemlja “nastaviti da zauzima strog i nepokolebljiv stav protiv terorizma i ekstremističkih ideologija”.

Vest dolazi samo dan nakon što je saudijski bloger Raif Badavi pušten iz zatvora posle 10 godina, što je viđeno kao signal pozitivne promene u konzervativnom kraljevstvu.

Danas objavljeno

Šta piše u deklaraciji usvojenoj na istorijskom samitu u Tirani

Vanja A

Požar na ruskom aerodromu Moskva označila kao teroristički napad (VIDEO)

Vanja A

Turska bijesna i prijeti: Ako nastavite…

Vanja A

Ostavite komentar