Masovni protesti u Francuskoj zbog zakona o snimanju policije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Masovni protesti u Francuskoj zbog zakona o snimanju policije

Širom Francuske danas se održavaju protesti zbog kontroverznog zakona o bezbjednosti, koji bi ograničio dijeljenje snimaka i fotografija policije tokom akcija.

Organizovano je na desetine skupova protiv zakona koji je ove nedjelje odobrio donji dom parlamenta, ali još čeka “zeleno svjetlo” Senata, prenosi AP.

Grupe za građanske slobode i novinari zabrinuti su da će ta mjera zaustaviti slobodu štampe i omogućiti policijskoj brutalnosti da ostane neotkrivena i nekažnjena.

Rasprava se ponovo pokrenula posljednjih dana, nakon što su se pojavili snimci francuskih policajaca koji su pretukli crnca, što je izazvalo negodovanje širom zemlje.

Francuski predsjednik Emanuel Makron oglasio se juče rekavši da su snimci “sramota za nas”.

Video koji se pojavio u četvrtak pokazao je premlaćivanje muzičkog producenta Mišela Zeklera, nakon snimaka brutalne policijske evakuacije migranata u utorak u Parizu.

Policajci umiješani u premlaćivanje Zeklera suspendovani su dok se ne sprovede interna policijska istraga.

Član 24. novog zakona inkriminiše objavljivanje slika dežurnih policajaca sa namjerom da ošteti njihov “fizički ili psihološki integritet”. Svako ko je proglašen krivim, mogao bi biti osuđen na kaznu zatvora do godinu dana i kaznu od 45.000 evra.

Demonstranti koji pozivaju na povlačenje zakona, tvrde da se on protivi “osnovnim javnim slobodama njihove demokratije”.

Premijer Žan Kasteks najavio je da će imenovati komisiju za prepravku spornog člana 24, ali se povukao zbog kritika poslanika.

Očekuje se da će komisija do početka sljedeće godine dati nove prijedloge o odnosu medija i policije.

TANJUG

Danas objavljeno

Francuska i druge zapadne zemlje ne žele da unište Rusiju

M.

Dojave o bombi u Hrvatskoj: U toku evakuacija u većini državnih institucija i sudova širom zemlje

M.

Sudar tramvaja i autobusa u Istanbulu; povređeno 19 osoba

M.

Ostavite komentar