Masovna vakcinacija Banjalučana planirana za kraj marta - BIGportal.ba
Banja Luka Republika Srpska / BiH Vijesti

Masovna vakcinacija Banjalučana planirana za kraj marta

Masovna vakcinacija Banjalučana protiv virusa korona trebalo bi da počne krajem ovog mjeseca, najvjerovatnije u sportskoj dvorani “Centar”.

Počeće se s građanima koji se nalaze u drugoj prioritetnoj grupi, odnosno starijim od 65 godina, a prema evidencijama Doma zdravlja, to obuhvata više od 40.000 građana.

Prije nego što stariji sugrađani dođu na red za vakcinaciju, potrebno je da vakcinu prvo prime zdravstveni radici, nemedicinsko osoblje iz Doma zdravlja, te oni koji rade u staračkim domovima i njihovi korisnici.

Dom zdravlja
Prema riječima specijaliste porodične medicine Doma zdravlja, Mladena Šukala, danas zvanično počinje vakcinacija radnika zaposlenih u ovoj ustanovi.

– Prvo će biti vakcinisani oni koji direktno rade s oboljelim od virusa korona ili sa onima za one koji se sumnja da su zaraženi, pa onda idu ostali zaposleni, uključujući i nemedicinsko osoblje – rekao je Šukalo.

Dodaje da je u planu da iduće sedmice završe vakcinaciju zaposlenih u Domu zdravlja.

– U sedmici nakon 22. marta planiramo da završimo vakcinaciju onih koji rade u domu za starija lica, te korisnike tih domova. Nakon toga ide prva prioritetna grupa građana Banjaluke, u kojoj se nalaze osobe starije od 65 godina. Očekivanja su, da u skladu sa pristizanjem vakcina, njihova vakcinacija može početi krajem mjeseca, čime će započeti i takozvana masovna vakcinacija građana Banjaluke – precizirao je Šukalo.

Prvi talas

Nije mogao reći koliko vakcina će biti na raspolaganju za Banjalučane u prvom talasu masovne vakcinacije građana.

– Očekujemo da ćemo biti u mogućnosti da ispoštujemo volju svih građana koji budu iskazali želju i potrebu da se vakcinišu – naveo je on.

Naglasio je da je Dom zdravlja proveo sve pripremne aktivnosti, kako bi se mogli posvetiti toj obavezi.

– Masovnu vakcinaciju ćemo organizovati drugačije nego sada za zaposlene u Domu zdravlja ili za staračke domove, a koja se provodi unutar tih ustanova. U dogovoru s Gradom taj proces će biti organizovan po ugledu na zemlje u okruženju, u velikim halama tipa sportskih dvorana. Na jednom takvom mjestu će istovremeno veći broj timova moći provoditi vakcinaciju, uz poštovanje svih epidemioloških mjera – objašnjava on.

Prijavljivanje
Pošto je vakcinacija dobrovoljna za građane, Šukalo je napomenuo da će biti organizovan sistem za prijavljivanje.

– Trenutno su u pripremi dvije vrste sistema za prijavljivanje; jedan treba biti elektronski, a drugi putem kol centra (telefonski), uz pomoć kompanije M:tel. Pored toga, građanima će na raspolaganju biti njihovi porodični doktori, koji su inače za njih prva linija kontakta. Oni će ih moći uputiti kako da se prijave za vakcinaciju i kako ide taj proces – naveo je Šukalo.

U organizaciju masovne vakcinacije je uključena i Gradska uprava.

Parking
Gradonačelnik Draško Stanivuković je rekao da će se masovna vakcinacija najvjerovatnije sprovoditi u sportskoj dvorani “Centar”.

– U igri je nekoliko lokacija; to su dvorane “Obilićevo” i “Centar”, a komisija, u čijem sastavu su i predstavnici Doma zdravlja, će odrediti najbolju. Iako još nije donesena konačna odluka najviše se za te potrebe spominje dvorana “Centar”, jer ona ima veliki parking ispred objekta – istakao je Stanivuković.

Pored prostora, Grad treba obezbijediti i dodatna sredstva za Dom zdravlja Banjaluka. Stanivuković kaže da je kroz prijedlog budžeta grada, za ovu ustanovu, na nekoliko stavki planirano oko 900.000 KM.

Epidemiloška situacija u Banjaluci se u proteklim danima naglo pogoršala, što, prema Šukalovim riječima, otežava redovne aktivnosti zaposlenih u ovoj ustanovi, ali i planiranu imunizaciju građana Banjaluke.

– Ova situacija je i upozorenje da trebamo u što kraćem roku provesti imunizaciju građana, kao najbolju mjeru zaštite protiv ove zaraze. Trenutno je sve podređeno zbrinjavanju izazova ove infekcije. Pojačali smo sve kapacitete, jer treba zbrinuti one koji su akutno bolesni, ali i vršiti nadzor nad onim koji su pozitivni na virus korona. Sve službe u Domu zdravlja imaju određen vid obaveze i aktivnosti, koje se odnose na zbrinjavanje osoba koje su potencijalno inficirane ili su zaražene virusom korona – kazao je Šukalo.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Republika Srpska vraća nadležnosti 10. decembra

M.

Počeo razgovor Putina i Bajdena

M.

Direktna poruka EU: “Morate da primjenite Sporazum o ZSO”

M.

Ostavite komentar