Mašović: BiH je u MAP-u, za NATO prihvatljiv program reformi BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Mašović: BiH je u MAP-u, za NATO prihvatljiv program reformi BiH

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general Senad Mašović izjavio je danas da je BiH od 5. decembra 2018. godine u Akcionom planu za članstvo (MAP) u NATO-u.

“Činjenica je da je 5. decembra 2018. godine Bosna i Hercegovina dobila MAP i od tada se BiH nalazi u MAP-u. MAP podrazumijva i što NATO savez očekuje da BiH definiše oblasti i dinamiku nastavka integracijskih procesa prema NATO savezu.

Ono što je vrlo jasno izneseno i rečeno na mom jučerašnjem sastanku sa vrhovnim komandantom Savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) jeste da je za NATO savez prihvatljivo i da kroz program reformi BiH nastavi integracijske procese prema svim institucijama”, poručio je Mašović.

On je dalje naveo da se često zaboravlja da pridruživanje najjačim, najmodernijim i najefikasnijim međunarodnim institucijama nosi niz benefita.

“Ne možete očekivati da stojite po strani i da neko durgi za vas odrađuje stvari za vas. Ako želite da poboljšate sigurnosni ambijent, da poboljšate ekonomski ambijent, onda morate biti sudionik ukupnih međunarodnih procesa. Kroz učešće Oružanih snaga, BiH se jasno opredijelila za svoj put. To je na kraju krajeva Zakonom o odbrani vrlo jasno propisano i definisano. Na političkim akterima je da definišu dinamiku, oblasti i sve ono što podrazumijeva nastavak reformiskih procesa sigurno da može da doprinese benefitu na cijeloj teritoriji BiH”, kazao je on u izjavi portalu vijesti.

(BN)

Danas objavljeno

Vlada Srpske: Biće predložen novi zakon o nepokretnoj imovini

Vanja A

Šolc: Ne možemo slati tenkove Kijevu

Vanja A

Jasno upozorenje: Spremni na nuklerni sukob?

Vanja A

Ostavite komentar