Masna jetra: Kako nastaje i zašto ne smijete da je zapustite - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Masna jetra: Kako nastaje i zašto ne smijete da je zapustite

Riječ je o stanju koje se obično javlja između 40. i 60. godine i ne smatra se ozbiljnom bolešću. Međutim, ukoliko se steatoza jetre ne uoči na vreme, može dovesti do ozbiljnih oboljenja, poput ciroze, koja može biti opasna po život.

U tom slučaju dolazi do stvaranja ožiljaka na jetri koji se, uprkos tome što se ovaj organ može regenerisati, ne mogu sanirati. Sve ovo znatno otežava obavljanje njenih najosnovnijih funkcija, što može prouzrokovati razne probleme u organizmu.

Masna jetra većinom ne izaziva tegobe ili prouzrokuje samo bol pod desnim rebrenim lukom zbog povećanja jetre. Najčešće se dijagnostikuje ultrazvukom stomaka i laboratorijski povišenim vrednostima testova za jetru.

Šta treba da izbacite iz ishrane ako imate masnu jetru

Najbolji način da se izbegne alkoholna bolest jetre je da se uopšte ne pije alkohol. Nealkoholna bolest jetre je okarakterisana kao “priča o masti i šećeru”. Ljudi koji pate od ovog poremećaja u ishrani su imali mnogo više šećera i životinjskih masti, a značajno manje vlakana, antioksidanasa i masti biljnog porekla.

Da biste izbegli nealkoholnu bolest masne jetre, najbolje je da izbegavate masnu hranu, industrijski prerađenu hranu koja sadrži biljne masti lošeg kvaliteta, hranu visokog glikemijskog indeksa, slatkiše i gazirana pića.

Najvažnije je iz ishrane izbaciti ili redukovati životinjske masti. Dakle, svinjska mast, kobasice, slanina, masno meso, ali i sirevi i pavlake, kajmak i slično. Trebalo bi i da prestanete i s prženjem hrane na ulju i korišćenjem rafinisanih masnoća. Treba izbegavati i čips, krekere, torte, kolače, margarin, majonez, puter…

Šta da jedete

Najvažnije namirnice koje svakako treba uvesti u ishranu jesu mahunarke – pasulj, grašak, boranija, zatim orašaste plodove – orah, lešnik, badem, semenke susama, suncokreta i bundeve.

Možete jesti i meso, najbolje pileće i ćureće, ali bez kožice. Važno je napomenuti i da ne treba pržiti meso, kao ni krompir. Što češće treba jesti ribu spremljenu u foliji i naravno, dosta povrća.

Ukoliko se zanemari oslabljena funkcija jetre i ne leči se fibroza, vremenom će se stanje pogoršavati što će dovesti do ciroze. Proces nastanka ciroze je ponekad veoma dug, i traje po 20-30 godina. Otkazivanje jetre je poslednji stadijum bolesti.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Pileći uštipci

Vanja A

Hljeb od kestena

Vanja A

Ovsene pahuljice, post i vegetarijanska ishrana: Kako da snizite visok holesterol?

V.R.

Ostavite komentar