Masna hrana ubrzava opadanje kose, ali 5 vrsta biljaka ubjedljivo rješava problem - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Masna hrana ubrzava opadanje kose, ali 5 vrsta biljaka ubjedljivo rješava problem

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature pokazalo je da nezdrav način života može uticati na proređivanje kose. Uzroci gubitka kose mogu biti genetskog porekla, psihološki ili povezani sa načinom života. Kada je reč o poslednjem, pokazalo se da ishrana sa visokim sadržajem masti može delovati kao okidač za mehanizme koji dovode do gubitka kose.

Iako su gojazni ljudi u većem riziku od androgene alopecije, još uvek nije poznato da li gojaznost ubrzava stanjivanje kose, kako i koji mehanizmi su uključeni. Naučnici sa Medicinskog i stomatološkog univerziteta u Tokiju koristili su eksperimente na miševima kako bi pokušali da istraže kako ishrana bogata mastima ili genetski izazvana gojaznost mogu uticati na proređivanje i gubitak kose.

Otkrili su da ishrana bogata mastima i gojaznost mogu dovesti do iscrpljivanja matičnih ćelija folikula dlake izazivanjem određenih inflamatornih signala koji blokiraju regeneraciju folikula dlake, što dovodi do gubitka i smanjenja broja folikula.

U normalnim okolnostima, matične ćelije folikula dlake se samoobnavljaju u svakom ciklusu folikula, što je deo procesa koji omogućava našoj kosi da raste iznova i iznova. Kako osoba stari, matične ćelije folikula dlake više ne uspevaju da se regenerišu u tolikoj meri, što dovodi do smanjenja njihovog broja, a samim tim i do proređivanja kose.

“Ishrana sa visokim sadržajem masti ubrzava stanjivanje kose konzumiranjem i iscrpljivanjem matičnih ćelija folikula dlake, koje su neophodne za formiranje zrelih ćelija koje rastu dlake, posebno kod starijih miševa”, rekao je vođa studije Hironobu Morinaga.

“Uporedili smo ekspresiju gena u matičnim ćelijama folikula dlake između miševa koji su dobijali masnu hranu i miševa koji su dobijali standardnu hranu, a zatim pratili “sudbinu” ovih matičnih ćelija. Otkrili smo da su miševi hranjeni masnom hranom prešli u korneocite površine kože ili sebocite koji luče sebum. Kod ovih miševa uočen je brži gubitak dlake, manji folikuli dlake i iscrpljivanje matičnih ćelija dlake”, objasnio je Morinaga.

Kako zaustaviti gubitak kose?

Kao što ono što jedete može podstaći gubitak kose, tako može podstaći rast kose. Nekoliko studija je pokazalo obećavajuće rezultate u ulju semena bundeve. Naime, pokazalo se da ulje semena bundeve blokira delovanje 5-alfa reduktaze kod pacova.

Ovo je veoma važno jer je 5-alfa reduktaza enzim koji pretvara testosteron u mnogo snažniji androgen DHT. Ako se nivoi 5-alfa reduktaze povećaju, više testosterona će se pretvoriti u DHT, što će rezultirati većim gubitkom kose. Autori studije, objavljene u časopisu “Hindawi”, želeli su da testiraju ovaj efekat na ljudima.

Cilj je bio da se ispita efikasnost i podnošljivost ulja semena bundeve u terapiji rasta kose kod muškaraca sa blagom do umerenom androgenom alopecijom – uobičajenim oblikom gubitka kose i kod muškaraca i kod žena. Sedamdeset šest muškaraca sa androgenom alopecijom primalo je 400 mg ulja semena bundeve dnevno ili placebo tokom 24 nedelje. Promene u rastu kose na skalpu procenjivane su na 4 načina: procenom standardizovanih kliničkih fotografija, samoprocenom ispitanika, debljinom skalpa i brojem dlaka.

Kakvi su rezultati?

Grupa u kojoj su muškarci primali terapiju bučinim uljem nakon tretmana imala je više kose od grupe koja je primala placebo. Kod muškaraca koji su primali bučino ulje uočeno je povećanje kose od 40 odsto nakon 24 nedelje, dok je kod onih koji su primali placebo došlo do povećanja kose za 10 odsto.

Dokazani tretmani protiv opadanja kose

Nijedan tretman za gubitak kose nije 100 posto efikasan, ali ova eterična ulja vredi pokušati. Rezultati bi vas mogli iznenaditi.

Lavanda

Ulje lavande može ubrzati rast kose. Jedno istraživanje na životinjama pokazalo je da ovo ulje ubrzava rast dlake kod miševa.

Nana

Ulje nane može poboljšati cirkulaciju u predelu na koji se nanosi i tako podstaći rast kose. Studija na miševima je pokazala da je ulje peperminta dovelo do povećanja broja folikula, veličine folikula i rasta dlake.

Ruzmarin

Ulje ruzmarina može povećati debljinu kose, gustinu kose i stimulisati rast kose. Jedno istraživanje je pokazalo da eterično ulje ruzmarina ima isti efekat kao minoksidil, uobičajeni tretman za rast kose.

Majčina dušica

Ulje timijana može pomoći u stimulisanju rasta kose stimulišući kožu glave, ali i sprečiti gubitak kose. Baš kao i kedrovo ulje, pokazalo se da esencijalno ulje timijana pomaže u lečenju alopecije areate.

Kedar

Eterično ulje kedra može stimulisati rast kose i smanjiti gubitak kose balansirajući lojne žlezde u skalpu. U kombinaciji sa lavandom i ruzmarinom, ekstrakt kedra se pokazao efikasnim u smanjenju gubitka kose kod osoba sa alopecijom areatom.

Danas objavljeno

Jeftino voće je najbolji lijek za visok holesterol: Reguliše čak i krvni pritisak

M.

Kako da napraviš domaće pivo od đumbira

V.R.

Zašto mokru kosu nikad ne treba vezati u rep ili punđu?

V.R.

Ostavite komentar