Maslinovo ulje smanjuje rizik od oboljenja koronarnih arterija - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Maslinovo ulje smanjuje rizik od oboljenja koronarnih arterija

Brojne su zdravstvene prednosti namirnica koje su dio mediteranske ishrane, kao što su povrće, voće, riba i maslinovo ulje. One dokazano jačaju kosti, poboljšavaju zdravlje mozga i smanjuju rizik od dijabetesa, visok holesterol, srčane bolesti i moždani udar.

Ljudi koji žive oko Sredozemnog mora dobro su upoznati sa svakodnevnom upotrebom maslinovog ulja i negovim prednostima.

Nedavno istraživanje sprovedeno u Americi pokazuje da je zamena margarina, maslaca ili majoneza sa samo pet grama maslinovog ulja povezana sa čak sedam odsto manjim rizikom od oboljenja koronarnih arterija.

Pet grama maslinovog ulja je otprilike zamena za pola maslaca ili margarina i jednu kašičicu majoneza ili masnih mlečnih proizvoda.

Osobe koji su koristile više od sedam grama maslinovog ulja ili pola kašičice dnevno, imale su 15 odsto manji rizik od bilo koje vrste kardiovaskularnih bolesti i 21 odsto manji rizik od oboljenja koronarnih arterija.

“Nemojte samo dodati maslinovo ulje u svoju redovnu ishranu. Zamena je ono što je ovde važno. Zamenite nezdrave masti maslinovim uljem i tako poboljšajte holesterol, smanjite upalne biomarkere i poboljšajte zdravlje srca”, rekao je autor studije, dr Frank Hu.

U jednom od istraživanja otkriveno je da su osobe koje su sledili mediteransku ishranu dopunjenu ekstra devičanskim maslinovim uljem, pet godina imali 30 odsto niži rizik od srčanog ili moždanog udara.

Oni su takođe pokazali sporiji pad kognitivnih funkcija i mogli su bolje da kontrolišu svoju težinu. To je ohrabrujuće, ako se uzme u obzir visokokalorično maslinovo ulje, oko 120 kalorija u svakoj kašičici.

Foto: Pixabay

Izvor: CNN/N1

Danas objavljeno

Starost nije bauk: Briga o unucima je lijek za mnoge bolesti

V.R.

Dvanaest namirnica koje sadrže nevidljivi šećer kojeg nismo svjesni

V.R.

Sočni karabataci u marinadi od bosiljka

Zeljka

Ostavite komentar