Često se kaže da su u raju bila dva drveta: smokva i maslina.
Smokva je drvo istine, a maslina je drvo života. Stare latinske misli koje se nalaze u mnogim svetim knjigama različitih religija glorifikuju ovu biljku riječima “Oles prima arborum omnium est” ili “Maslina je prva među drvećem”.
Masline su voće od kojeg se pravi najpopularnije i u svijetu najčešće upotrebljavano jestivo ulje. A od samog ploda možete imati samo zdravstvenu dobrobit.
Masline imaju mononezasićene masti i vlakna. Ove dvije komponente vas čine zadovoljnim i sitim. Osim toga, masline imaju i “negativan unos kalorija”, što znači da je potrebno više kalorija za varenje masline od same masline. A tu su i one dobre masne kiseline koje stimulišu proizvodnju adiponektina – hemikalije koja sagorijeva masti pet sati nakon uzimanja.
Štiti srce
Glavna masna kiselina koja se nalazi u maslinama je oleinska kiselina.
Otkriveno je da ova zdrava mast poboljšava zdravlje srca, reguliše nivo holesterola i štiti LDL holesterol (loš holesterol) od oksidacije. Neke studije su otkrile da masline i maslinovo ulje mogu smanjiti krvni pritisak.
Osnažuje imunološki sistem
Masline sadrže antioksidante, posebno polifenol poznat kao oleuropein koji možete dobiti samo iz biljaka.
Pokazalo se da ove moćne hemikalije štite i čak oslobađaju tijelo od štetnih slobodnih radikala koji izazivaju virusne infekcije, pa čak i bolesti.
Štiti od nekih tipova kancera
Zbog sposobnosti masline da podstakne vaš imunološki sistem i zaštiti od bolesti, ona takođe ima moć da zaštiti ćelijske membrane od raka.
Mnoge studije potvrdile su ove nalaze. I dok se na ljudima ne sprovode testovi, zanimljivo je primijetiti da je u mediteranskoj regiji odakle masline potiču i gdje se najčešće konzumiraju, pojava raka niža nego u drugim evropskim ili američkim zemljama.
Poboljšava pamćenje
Oleuropein nije samo od pomoći u održavanju zdravlja vašeg tijela, već i vašeg uma!
Polifenoli pomažu u smanjivanju oksidativnog stresa u mozgu i kao rezultat mogu pomoći u poboljšanju pamćenja. Istraživanje koje je sprovelo Odjeljenje za neurohirurgiju Univerziteta u Kaliforniji otkrilo je da polifenoli poput onih koji se nalaze u maslinama imaju pozitivan uticaj na moždane funkcije.