Mnogi stručnjaci su složni i tvrde da su jabuke jedna od najzdravijih namirnica koje možete uključiti u svoju ishranu.
Od tog voća možete napraviti ukusan maslac koji je prava poslastica, a odlično se slaže uz slana i slatka jela.
Sastojci:
– jedna i po šoljica jabučnog octa
– osam cijelih srednjih jabuka tanko narezanih
– dvije kašike meda (po želji)
– 1/4 kašičice mljevenog cimeta (po želji)
– 1/4 kašičice mljevenog klinčića (po želji)
Priprema:
Prokuhajte jabuke. Lagano dinstajte na srednje niskoj temperaturi često miješajući, dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Kad se jabuke počnu raspadati, maknite ih s vatre. Smjesu sameljite i procijedite kroz sito kako biste odbacili koru, sjemenke i stabljike. Vratite smjesu na vatru i dodajte med, cimet i klinčić (ako koristite ove sastojke). Kuhajte povremeno miješajući na niskoj temperaturi četiri sata ili dok se smjesa ne zgusne i potamni. Kad postignete željenu gustoću, smjesu dovedite do vrenja.
Smjesu čuvajte u frižideru i konzumirajte kad poželite nešto ukusno, domaće i zdravo.