8. Oktobra 2022.

Mask predložio da se Kini dodijeli kontrola nad Tajvanom

Big Portal
  • Moj prijedlog bi bio da se smisli posebna administrativna zona za Tajvan… Što vjerovatno ne bi učinilo sve srećnim – rekao je Mask, u intervjuu za Fajnenšel tajms objavljenom juče.

Mask je to rekao odgovarajući na pitanja o Kini, gdje njegova kompanija Tesla motors, koja proizvodi električne automobile, upravlja velikom fabrikom.

  • I moguće je (formirati administraciju), i mislim da je vjerovatno… Da bi mogli da imaju blaži aranžman od Hongkonga – rekao je Mask.

Zvaničnik Tajvana je rekao danas da bi američki biznismen Ilon Mask trebalo da angažuje “ozbiljnog” političkog savjetnika, komentarišući prijedlog za rješavanje sukoba između Kine i Tajvana.

  • Svijet je jasno vidio šta se dogodilo Hongkongu – rekao je zvaničnik Tajvana pod uslovom anonimnosti pošto nije imao ovlašćenje da razgovara sa medijima, prenio je Rojters.

Kina vidi Tajvan kao jednu od svojih provincija i Peking već dugo obećava da će ostrvo vratiti pod kontrolu Kine, ne isključujući upotrebu sile ukoliko bude potrebno.

Tajvanska vlada oštro se protivi tvrdnjama Kine i poručuje da samo 23 miliona stanovnika tog ostrva može odlučivati o svojoj budućnosti, navodi Rojters.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare