19. Decembra 2022.

Mask će se povući sa čela Tvitera, ako korisnici budu glasali za to

Big Portal

Od 05:57 GMT, skoro 12 miliona korisnika je učestvovalo u anketi, i 56,3 odsto je glasalo za njegovu ostavku, nekoliko sati pre zaključenja izjašnjavanja.

https://twitter.com/elonmusk/status/1604617643973124097?s=20&t=Ri0-uUNfgWKVOFWuh9m-WA

Milijarder nije izneo detalje o tome kada će se povući ako rezultati ankete to budu pokazali. Odgovarajući na komentar jednog korisnika o mogućoj promeni generalnog direktora, Mask je kratko odgovorio: „Nema naslednika“.

Inače, Mask je još prošlog meseca na sudu u Delaveru izjavio da će smanjiti svoje prisustvo u kompaniji i na kraju naći novog direktora koji će voditi „Tviter“.

https://twitter.com/elonmusk/status/1604628761395138561?s=20&t=ouzbCNbqY2iz3SSkJhbN3g

Anketa je usledila posle nedeljnog ažuriranja politike društvene mreže, po kojoj su zabranjeni nalozi koji su kreirani u svrhu promocije drugih kompanija društvenih medija i sadržaja koji sadrže linkove ili korisnička imena za rivalske platforme.

Nekoliko minuta pre te ankete, Mask se izvinio i u objavi napisao da će se ubuduće glasati pre uvođenja velikih promena politike poslovanja.

https://twitter.com/elonmusk/status/1604616863673208832?s=20&t=Dct3G22B7F7dUJQaxkYhaA

Nekoliko sati kasnije, na zvaničnom nalogu kompanije pokrenuo je zasebnu anketu u kojoj korisnici treba da se izjasne da li „Tviter“ treba da sankcioniše naloge koje oglašavaju druge platforme društvenih medija na Tviteru.

Ažuriranje politike bi uticalo na sadržaj sa platformi društvenih mreža „Mete“ – Fejsbuk i Instagram, zajedno sa Mastodonom, Trampovim Truth Social-om, Tribelom, Nostrom i Postom, uz omogućavanje objavljivanja više sadržaja.

Bivši izvršni direktor „Tvitera“, Džek Dorsi, koji je nedavno investirao u platformu društvenih medija Nostr, odgovorio je na objavu kojom se daje podrška Tviteru, jednom jedinom rečju: „Zašto?“. U odgovoru na objavu drugog korisnika o zabrani promocije Nostre, Dorsi je rekao da to „nema smisla“.

Platforma za kratke video-snimke TikTok, u vlasništvu kineske kompanije “BiteDance Ltd”, nije uključena na listu.

Prošle nedelje, „Tviter“ je raspustio svoj Savet za poverljivost i bezbednost, volontersku grupu formiranu 2016. godine koja je bila savetodavno telo.

Mask je u subotu ponovo uspostavio naloge nekoliko novinara koji su suspendovani na jedan dan zbog kontroverze oko objavljivanja podataka o kretanju njegovog aviona.

Odluka da ukine suspenziju usledila je nakon rezultata ankete na Tviteru koju je objavio, u kojoj je većina ispitanika glasala da se nalozi novinara odmah vrate.

Prvobitnu suspenziju tih naloga žestoko su kritikovali vladini zvaničnici, grupe za zastupanje i nekoliko novinarskih organizacija, a neki su rekli da Tviter ugrožava slobodu štampe.

RTSmagazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare