1. Jula 2020.

Maserati se “razvodi” od Ferrarija

Big Portal

Slavna italijanska kompanija je proživljavala i bolje dane, a sada bi mogla biti egzistencijalno ugrožena. Naime, Maseratijeve modele mnogi vole i zbog onog što imaju ispod poklopca, Ferrarijevog motora.

Saradnja se uskoro bliži kraju, a to znači kako Maseratijevi modeli više neće imati 3.0 V6 i 3.8 V8 motore.

Kako javlja Automotive News Europe, Maserati će ponuditi svoje motore.

I to ne bi bilo ništa strašno da iz igre nije izbačen koncept V8 motora. Plan razvoja ide u smjeru 3.0 V6 motora i, pazite sad ovo, 2.0 četiri cilindraša. Time će se smanjiti emisija štetnih gasova, kao i potrošnja goriva.

A to vjerovatno nije bitno ni jednom vlasniku Maseratija.

Stoga će novi modeli, i to GranCabrio, GranTurismo i novi SUV imati 3.0 V6 snažan preko 520 KS. Isti izvor će dobiti i nadolazeći MC20 sa središnje postavljenim motorom. Naravno, predviđa se i elektrifikovana izvedba šestaka, a s tehničke strane poznato je da će koristiti Turbulent Jet Ignition tehnologiju iz Formule 1, a koja u bolidima omogućava podizanje efikasnosti motora na nevjerojatnih 50%. Radi se o sastavu izgaranja sa sklopom pretkomore s brizgaljkom za direktno ubrizgavanje male količine goriva.

Završićemo s gorkim okusom i dotaknuti se 2.0 motora. Četiricilindraš dolazi iz ponude Jeepa i Alfe u čijim modelima daje 275 KS. U Maseratijevom Ghibliju će razvijati i više, u formi 48V hibrida.

Više informacija znaće se polovinom jula.

(index.hr)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare