Maserati ima ambiciozne planove: U planu elektrifikacija i autonomna vožnja, ali i novi SUV - BIGportal.ba
Auto-moto Šuška se šuška

Maserati ima ambiciozne planove: U planu elektrifikacija i autonomna vožnja, ali i novi SUV

Vlasnik italijanskog brenda, grupacija FCA, planira značajna ulaganja kako bi podmladila ovu pomalo uspavanu marku luskuznih sportskih automobila.

Nije tajna da je Maserati u poslednje vreme u krizi, a izlaz će pokušati da pronađe kroz nove modele i nove tehnologije. Buduća vozila ovog brenda koristiće tehnologije poput elektrifiikovanih pogonskih sistema, ali i sistema autonomne vožnje.

Za razliku od prethodnih izveštaja, na putu su čak i modeli koji će kretati isključivo na električni pogon. Potvrđeno je da će Maserati i dalje biti istinski italijanski brend i da će proizvoditi sve svoje nove automobile u matičnoj državi.

Među prvim budućim projektima je hibridna verzija Ghiblija koja će stići 2020. godine, ali Maserati za sada ne otkriva više detalja od tom automobilu.

Na putu je i novi sportski automobil, najverovatnije produkcijska verzija koncepta Alfieri iz 2014. koja se najavljuje godinama unazad. Italijanski proizvođač najavio je i da će unaprediti fabriku u Modeni u Italiji kako bi se tu izrađivao električni pogonski sistem za buduće modele.

Foto: Maserati promo

Među novitetima planiranim za naredni period je i novi SUV iz “D” segmenta koji će se praviti u obnovljenoj fabici Kasino, a prvi pretprodukcijski primerci ovog vozila sići će sa nove montažne trake 2021. godine.

Maserati će iste godine takođe predstaviti nove generacije modela GranTurismo i GranCabrio, koji će se proizvoditi u Torinu. Što se tiče ostalih vozila iz aktuelne game, za 2020. godinu predviđen je redizajn modela Levante, Ghibli i Quattroporte.

Maserati je otkrio i da će njegovi novi i redizajnirani modeli biti opremljeni tehnologijama asistencije vozaču i autonomne vožnje nivoa 2, koje bi bile od pomoći vozaču na autoputevima.

Kasnije bi ove tehnologije bile unapređene tako da automobil u vožnji autoputem može samostalno da menja saobraćajne trake i da se zaustavi, a u slučaju da vozač nije u mogućnosti da preuzme upravljanje, da bezbedno stane pored puta.

Danas objavljeno

Prvi uvid u dizajn novih F1 bolida

Vanja A

Kada je vrijeme za zamjenu amortizera?

Vanja A

Šta će se desiti ako razbijete displej na Tesla Modelu 3?

Vanja A

Ostavite komentar