Mas i Le Drijan: Poljska dužna da poštuje pravila EU - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Mas i Le Drijan: Poljska dužna da poštuje pravila EU

Ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske Hajko Mas i Žan-Iv Le Drijan objavili su zajedničko saopštenje u kojem se kaže da Poljska ima i moralnu i pravnu obavezu da poštuje zajednička pravila Evropske unije, kojoj se pridružila 2004. godine.

Mas i Le Drijan objavili su saopštenje kasno sinoć kao reakciju na ovosedmičnu presudu poljskog Ustavnog suda kojom se osporava supremacija zakona EU, prenio je AP.

Članstvo u EU ide uz punu i neograničenu odanost zajedničkim vrijednostima i pravilima, naveli su oni. Svaka država članica mora poštovati ove odredbe, dodali su Mas i Le Drijan.

Naravno, to važi i za Poljsku, koja ima centralno mesto u EU, naglasila su dvojica zvaničnika. Ovo ne znači samo moralnu obavezu, to znači i zakonsku obavezu, zaključili su Mas i Le Drijan.

Pojedini evropski lideri strahuju da bi presuda mogla uneti pravni haos u evropski blok, dok se mnogi Poljaci plaše da je to korak na putu ka izlasku Poljske iz EU.

Glavni opozicioni poljski lider Donald Tusk, pozvao je Poljake da brane svoje članstvo u EU na protestima planiranim za sutra uveče u Varšavi i drugim poljskim gradovima.

Danas objavljeno

Ministarstvo zatražilo hitno izjašnjenje Atovića zbog poziva na rat

M.

Steže se obruč oko ubice porodice Đokić: Jake policijske snage u selu gdje su pronađena spaljena tijela

M.

U Sloveniji najveći dnevni broj infekcija Kovid-19 od marta

M.

Ostavite komentar