Markotić: Širenje delta soja nemoguće zaustaviti bez vakcine - BIGportal.ba
Region Vijesti

Markotić: Širenje delta soja nemoguće zaustaviti bez vakcine

Širenje delta soja virusa korona nemoguće je zaustaviti bez vakcinacije, izjavila je direktorka Klinike za infektivne bolesti “Dr Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

Markotićeva je navela da je ovaj soj preuzeo veći dio svijeta, da se brzo širi na veći broj ljudi i nemoguće ga je zaustaviti dok se, kada je riječ o vakcinaciji, ne dostigne određen nivo.

Ona je napomenula da se od početka pretpostavljalo da vakcina ne garantuje potpunu sigurnost da se virus ne može prenijeti na nekoga ko još nije vakcinisan.

Kako je objasnila, to je zato što mikroorganizmi ne moraju napraviti infekciju, a kod vakcinisanih to u većini slučajeva neće, ali mogu napraviti tzv. kolonizaciju, što znači da su prisutni u nosu, na sluznicama i tako prenose indekciju na onoga ko nije vakcinisan.

Kada je riječ o tome da li će biti uvedena i treća doza, Markotićeva je rekla da nema dovoljno studija koje bi pokazale da je ona potrebna, prenose hrvatski mediji.

  • Važno je reći da mi u EU, ali i u svijetu, nismo još postigli ni prvu, a ni drugu vakcinaciju, tako da je treća misaona imenica – rekla je Markotićeva.

Danas objavljeno

Uzorke kiseonika uzela laboratorija iz Beograda

M.

Slovenija: 1.037 oboljelih, preminulo devet osoba

M.

Skinuta zastava Srbije sa repetitora u Vitini

M.

Ostavite komentar