7. Aprila 2022.

Marfi: Spomenik na Kazanima nepotpun bez imena svih žrtava

Big Portal

“Ubistva na Kazanima naredio je Mušan Topalović Caco, komadant Desete brdske brigade Armije RBiH”, napisano je na službenom Twiter profilu američke ambasade u BiH uz objavljenu fotografiju Marfija na spomen obilježju na Kazanima.

Takođe, na profilu je napisano da je rat u BiH užasna tragedija te da je dužnost današnjih lidera da promovišu pomirenje, pozovu počinioce zločina na odgovornost i da odaju priznanje i počast žrtvama.

“Međutim, pomirenje zahtijeva priznavanje svih teških istina iz prošlosti. Memorijal Kazani je nepotpun bez imena svih žrtava i jasnog, otvorenog priznanja počinilaca zločina”, stoji u objavi u kojoj se dodaje da se “raduje danu kada će spomen obilježje Kazani odražavati ovu činjenicu”.

Inače, uprkos negodovanju uglavnom Srba ali i pojedinaca iz drugih naroda, Gradsko vijeće Sarajeva prihvatilo je prijedlog Benjamine Karić i na spomeniku je uklesano “Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana”.

Upravo ovaj tekst razlog je zbog kojeg su Srbi protestovali protiv njegovog postavljanja je se spornim nazivom omalovažavaju žrtve i ne navodi se da su te žrtve bili Srbi i da ih je pobio Topalović.

Za zločine na Kazanima na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora do sada je osuđeno 14 ljudi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare