Mapa na kojoj su samo Srbija i Bosna obojene u crveno - BIGportal.ba
Ex Yu

Mapa na kojoj su samo Srbija i Bosna obojene u crveno

Na društvenim mrežima kruži mapa bazirana na statističkim podacima o ekonomskoj situaciji jugoistočne Evrope u periodu od 1990. do 2018. godine.

Srbija je ubjedljivo najgora i valjda je to razlog što je ova mapa izazvala toliko reakcija.

Naime, prema ovim podacima (autor grafike se poziva na podatke Svjetske banke) ekonomski rast Srbije – u konkretnom slučaju pad – u periodu od 1990. do 2018. godine iznosi “minus 11 odsto”, a u zemljama u okruženju još sam Bosna i Hercegovima ima negativni saldo od “minus 1 odsto”.

Osim što se samo Srbija i Bosna crvene, na ovoj mapi je Kosovo upisano kao zasebna teritorija i prema ovim podacima ima rast u datom periodu od 129 odsto, dok Crna Gora koja je oko polivinu ovog perioda provela u državnoj zajednici sa Srbijom ima rast od 70 odsto.

Regionalni šampion je Turska sa rastom od 239 odsto, a od zemalja bivše Jugoslavije Slovenija sa 98 odsto.

Podatke je objavio Soner Cagaptay, poznati turski politički analitičar s američkom adresom, direktor turskog istraživačkog programa pri vašingtonskom institutu za politiku Bliskog Istoka. Cagaptay je posmatrao period od 38 godina koji je posebno zanimljiv iz turske perskeptive, početne stagnacije te kasnijeg rasta i reformi.

U kontekstu zemalja bivše Jugoslavija prikaz je indikativan jer obuhvata period koji počinje prije raspada SFRJ i rata te se posljedični ekonomski krah pojedinih današnjih država jasno nazire.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2405993469681476&set=a.1462103127403853&type=3

Biz life.com

Danas objavljeno

Bojana Barović pokazala stomak: Manekenka uživa čekajući treće dijete

Zeljka

Ilda Šaulić se oglasila nakon bratovog venčanja

Zeljka

Vesna Zmijanac otkrila koliki je najveći BAKŠIŠ koji je dobila

Zeljka

Ostavite komentar