Manuelni mjenjač u električnom automobilu – Toyota misli da ima smisla - BIGportal.ba
Auto-moto Koncepti

Manuelni mjenjač u električnom automobilu – Toyota misli da ima smisla

Radi se o pseudo-ručnom menjaču, a uređaj će biti tu iskljčivo da udovolji onima koji ne mogu da zamisle vožnju bez manuelca.

Električni automobili, koji su sve češći prizor na evropskim putevima, doveli su do toga da klasični manuelni menjači nemaju previše smisla.

Sve manje ih je i u benzincima i dizelašima, jer automatici preuzimaju primat. Međutim, jedan potez pokazuje da se proizvođači automobila prilagođavaju tržištu i da potražnja za ručnim menjačima još postoji.

Toyota je protekle sedmice podnela osam novih patenata u kojima je opisano električno vozilo sa ručnim menjačem, piše Revijahak.

Kako se navodi, izgleda da je Toyota osmislila sistem sa tri različita načina rada. Jedan zahteva od vozača da koristi papučicu “kvačila” i ručicu menjača, dok drugi ne zahteva upotrebu papučice (moguće da bi se koristio prilikom parkiranja, vožnje unazad ili u saobraćajnoj gužvi).

Za treći način nije potrebna ni papučica “kvačila”, ni ručica menjača. Takođe, čini se da se u trećem načinu rada svim funkcijama upravlja automatski, pa se automobil koristi poput svakog drugog vozila opremljenog automatskim menjačem.

Jasno je da se ovde radi o pseudo-ručnom menjaču, a uređaj će biti tu iskljčivo da udovolji onima koji ne mogu da zamisle vožnju bez maneulnog menjača, bez realne potrebe za tim.

Računar će prilagođavati rad motora promenama stepena prenosa, u zavosnosti od položaja papučice gasa, brzine…

Danas objavljeno

Skoro pa terenac: Lamborghini Huracan Sterrato Crossover

Vanja A

Koliko u Srbiji košta „najružniji“ auto na svijetu?

Vanja A

Šef Volkswagena upozorava: Evropa gubi konkurentnost zbog troškova energije

Vanja A

Ostavite komentar