Mansoryjev Mercedes SLR McLaren izgleda poput Batmobilea - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Mansoryjev Mercedes SLR McLaren izgleda poput Batmobilea

Ugledni tuner Mansory u svojoj bogatoj historiji ima mnoštvo sjajnih projekata, a jedan od njih izgleda poput Batmobilea, superautomobila poznatog junaka Batmana.

S obzirom da predstavlja duhovnog nasljednika legendarnog Mercedesa 300 SLR, moderni Sport Leicht Rennsport (Sport Light Racing) je veoma rijedak prizor. Proizvedeno je svega 2.157 primjeraka između 2003. i 2010. godine u McLarenovom tehnološkom centru u Wokingu iako je prvobitno planirano da se proizvede 3.000 primjeraka. Coupe visokih performansi s dugim poklopcem motora i gullwing vratima bio je impresivan automobil, bez obzira da li se radi o osnovnom modelu ili nekoj od specijalnih verzija koje su stigle kasnije.

Danas postoji veoma malo ograničenih verzija uključujući McLaren Edition i 722, a ne treba ni spominjati spektakularni Stirling Moss speedster i 722 GT trkaći automobil.

Mansoryjev primjerak je svoj život počeo kao standardni coupe te je prvi put registrovan 2005. godine. Ipak, došao je u ruke tunera, a krajnji rezultat je pravi Batmobile.

Automobil je lakiran u Crystal Galaxite metalik crnu boju, posjeduje brojne komponente od karbonskih vlakana te specijalne 21-inčne naplatke s karbonskim umecima. Mansory je ugradio LED svjetla u bočne usisnike zraka koja se upale kad se otvore gullwing vrata.

U unutrašnjosti također ima mnogo detalja od karbona, kao i dioda koje unapređuju izgled. Kao nedostatak se može izdvojiti naknadno ugrađeni infotainment sistem zbog kojeg je nestala klasična SLR oznaka na poklopcu koji pokriva standardni radio. Retro izgled centralne konzole je narušen zbog nove tehnologije, a nisko postavljeni ekran osjetljiv na dodir odvlači pažnju od vožnje.

Snažni 5,4-litarski V8 motor standardno razvija 617 KS, ali je Mansory snagu povećao na 700 KS i još uvijek se prenosi na stražnje točkove. To je vjerovatno smanjilo vrijeme potrebno za ubrzanje od 0 do 100 km/h koje standardno iznosi 3,8 sekundi.

Automobil se prodaje u Holandiji, nalazi se u vrhunskom stanju, a prešao je svega 34.349 km. Cijena iznosi 290.000 evra.

Izvor: Klix

Danas objavljeno

Brabusova zvijer ima tri tone, a 100 km/h postiže za 3,7 sekundi

Zeljka

Voli Porsche, ali nikada neće prodati Daciu Sandero

Zeljka

Zašto brzinomjeri pokazuju lažne maksimalne brzine od 220 ili 260 km/h?

Zeljka

Ostavite komentar