Manjine i antifašisti na komemoraciji u Jasenovcu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Manjine i antifašisti na komemoraciji u Jasenovcu

Četvrtu godinu zaredom predstavnici dela manjina koje žive u Hrvatskoj i udruženja antifašista održaće danas komemoraciju žrtvama ustaškog logora Jasenovac.

U Jasenovačkom spomen parku, kod spomenika Kameni cvet, danas će se naći predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista – SABA, Koordinacije jevrejskih opština, Srpskog narodnog veća i Saveza Roma “Kali Sara”.

Komemoaciji jasenovačkih žrtava prisustvovaće predsednik SABA-e Franjo Habulin, predsednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus, predsednik SNV-a, saborski zastupnik Milorad Pupavac, i saborski zastupnik Veljko Kajtazi. Na obeležavanju će biti i izaslanici najuticajnije opozicione Socijaldemokratske partije – SDP, predvodjene predsednikom stranke Davorom Bernardićem.

Predstavnici manjina i antifašisti obeležavaju odvojene komemoracije zbog toga jer vlast u Hrvatskoj ništa nije učinila na preduzimanju mera da zaustavi ili makar smanji negiranje holokausta i genocida u Drugome svetskom ratu i revizionizam.

Zamenik predsednika SNV-a Saša Milošević je tim povodom izjavio da upravo suprotno, hrvatska država “nizom mera, poput podrške negacionističkim i revizionističkim udruženjima i njihovim publikacijama, tolerisanjem govora mržnje, relativiziranjem stradanja naroda žrtava i mitologizacijom stradanja nakon rata te neadekvatnom obrazovnom politikom, direktno doprinosi tome da ove pojave postaju dominantne u hrvatskom društvu”.

Milošević kaže i da o tome očito postoje dva duboko suprotstavljena stava u hrvatskoj državi. “Uz takve velike razlike i u takvoj društvenoj klimi, mi ne možemo i ne treba da idemo zajedno u Jasenovac”, rekao je Milošević.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Muškarac pucao po dvorištu i snimak kačio na društvene mreže

M.

Antonov: Vašington je imao i ima šta da sakrije u laboratorijama u Ukrajini

M.

Drama na nebu iznad Srbije: Avion hitno sletio

M.

Ostavite komentar