Manje novooboljelih, ali opaka zaraza i dalje vreba - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Manje novooboljelih, ali opaka zaraza i dalje vreba

U Srpskoj je juče broj novozaraženih korona virusom, u odnosu na ukupan broj testiranih, iznosio nešto više od 2,8 odsto, što je bolji rezultat nego proteklih dana i djeluje ohrabrujuće da epidemija jenjava.

Međutim, sve da ovaj trend bude nastavljen i u narednom periodu, stručnjaci pozivaju na maksimalni oprez i odgovorno ponašanje, kako bismo izbjegli da se u Srpskoj otvore neka nova žarišta zaraze, odnosno da broj pozitivnih naglo skoči. Slično se desilo u Srbiji, koja je danima bilježila smanjenje broja pozitivnih na korona virus, da bi prije nekoliko dana broj oboljelih porastao u Leskovcu, pa onda i u Vranju.

Podsjetimo, u Srpskoj je do juče ujutru, a za 24 časa, testirano ukupno 417 laboratorijskih uzoraka, a novi korona virus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 12 osoba. Jedna osoba je hospitalizovana, dok će ostali biti u izolaciji u skladu s definisanim procedurama.

Iako bilježimo i manje hospitalizovanih, i dalje, kako upozoravaju epidemiolozi, moramo da se pridržavama mjera prevencije, a posebno jer je došlo do relaksacije mjera, što je sobom donijelo veće kontakte među ljudima. Ovdje se, prvenstveno, misli na poštovanje mjere fizičke distance i nošenja lične zaštitne opreme.

Naglašavaju da, samo ako se gleda populaciono, možemo reći da virus slabi, ali posmatrajući s aspekta pojedinca, korona može da izazove i težu kliničku sliku, pa i fatalan ishod.

Epidemiolozi objašnjavaju da je, kako su pokazali dosadašnji podaci, kod korona virusa brzina zaražavanja mnogo veća nego kod drugih respiratornih virusa.

–Korona virus se mnogo brže prenosi s jedne osobe na drugu i jedna osoba može da zarazi više osoba nego kod drugih virusa. Ovo jesu relativni podaci, a tek sljedeće godine ćemo moći više govoriti o tome – kaže za Srpskainfo ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Prema njegovim riječima, zabrinjavajuća je i sezonalnost korona virusa.

–Svi smo očekivali da će se, kad dođe toplije vrijeme, jači UV zraci i vlažnost, smanjiti učestalost i prenos virusa. Međutim, istraživanja koja su rađena u svijetu nisu dala takvu vrstu dokaza, pa bi se moglo govoriti o nekom cjelogodišnjem postojanju i širenju virusa u zajednici. To s aspekta zdravstvenog sistema znači konstantnu pripremljenost na mogućnost zbrinjavanja pacijenata – objašnjava Šeranić.

Podsjeća da, po zdravlje populacije, najveći rizik predstavljaju asimptomatski nosioci vurusa, koji jesu zaraženi, ali nemaju simptoma.

–Oni sami ne znaju da su zaraženi i da njihove aktivnosti mogu da dovedu do toga da se zarazi veći broj ljudi. To je epidemiološki najizazovnija grupacija ljudi, teška za epidemiološku kontrolu. Kod njih ciljate u prazno, a i ne možete svoje kapacitete da usmjerite na tako masovno testiranje ljudi. Kapacitet, naime, usmjeravamo na ono što nam je poznato i vidljivo. Posljednji podaci su pokazali da 80 odsto zaraženih prolazi asimptomatski ili s lakšom kliničkom slikom, 14 odsto s teškim komplikacijama, a za šest odsto je potrebna neka vrsta podrške plućnoj funkciji. Ovi prvi su najrizičniji i za praćenje i za sprovođenje samih mjera. Opet se vraćamo na tezu da sve polazi i završava se na pojedincu i da su najvažniji distanca i lična zaštitna oprema. Kad pođemo da kršimo ove mjere, virus će se veoma brzo pokazati, a šta će kod koga izazvati, to se ne može predvidjeti – upozorava Šeranić.

Do jutros, u RS je potvrđeno 1.292 slučajeva korona virusa, ukupno su preminula 93 pacijenta, a od korona virusa oporavile su se 658 osoba.

Ulaznica za Srpsku

Republički štab za vanredne situacije još nije predvidio mogućnost da putnici u BiH, odnosno RS, mogu da uđu uz potvrdu ovlašćene laboratorije o negativnosti testa na virus SARS-COV-2, bez izricanja mjere kućne izolacije, potvrđuju iz Inspektorata RS.

U skladu sa tim, i oni ljudi koji iz Srpske, recimo, odu na poslovni sastanak u susjednu zemlju poput Srbije, te se za te potrebe testiraju na virus korona, po povratku kući na granici će biti upućeni u kućnu izolaciju na 14 dana, a taj test se ne uzima u obzir.

Takođe, kada poslovnim ljudima strancima ove sedmice bude dozvoljen ulazak u BiH, odnosno RS, radi neodložnih poslovnih obaveza, uz negativan test na koronu, i oni će na ulasku u BiH dobijati rješenje o kućnoj izolaciji.

Za vrijeme boravka u RS, oni će moći da se kreću samo od prijavljenog mjesta boravka do prijavljenog mjesta rada, a ostalo kretanje neće biti dozvoljeno. Međutim, oni tu izolaciju mogu da prekinu i prije isteka 14 dana, ukoliko ranije završe poslovne obaveze i napuštaju RS i BiH. Po povratku u njihovu zemlju, na njih se primjenjuju pravila te zemlje za prelazak granice i ulazak u zemlju.

Srpskainfo, Maja Radoja, Valentina Mišljenović
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Danas objavljeno

“Bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv”

M.

Uhapšena još dva muškarca zbog ubistva Đokića

M.

Kod Okučana poginule tri osobe u sudaru

M.

Ostavite komentar