11. Decembra 2019.

Manje novca Dodikovim starim partnerima, Paviću i Đokiću

Big Portal

Analizom Prijedloga budžeta vidljivo je da su, istovremeno sa smanjenjem budžeta kadrovima DNS-a i SP-a, povećana sredstva kojima će iduće godine raspolagati novi koalicioni partneri SNSD-a, odnosno NDP i Ujedinjena Srpska (US).

Više za SNSD-ove kadrove u vlasti

Što se tiče budžeta institucije Predsjednika RS, Željka Cvijanović (SNSD) će i iduće godine imati isti budžet kao i ove godine u iznosu od 10,8 miliona KM.

Što se tiče troškova Vlade RS kojom rukovodi Radovan Višković (SNSD), oni su sa 14,9 povećani na 15,8 miliona KM. Najviše su rasli rashodi za stručne usluge IT, sa 1,1 na dva miliona KM. I budžet Službe za zajedničke poslove Vlade RS povećan je, i to sa 8,9 na 10,4 miliona KM. Značajan rast je troškova za nabavku postrojenja i opreme koji sa 1,5 miliona rastu na 2,5 miliona KM. Rashodi za stručno usavršavanje zaposlenih rastu sa 422.100 KM na 860.000 KM.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), kojim rukovodi kadar SNSD-a Dragan Lukač, ima povećanje budžeta sa 185,4 miliona na 222,2 miliona KM. Rashodi za lična primanja zaposlenih rastu sa 165,4 na 185,6 miliona KM. Razlog je povećanje plata policiji.

Zanimljivo je da je MUP u ovogodišnjem bužetu planirao nabavku helikoptera, a da iduće planira da izdvoji 15 miliona za opremu i postrojenja. Šest miliona planirano je za izgradnju i adaptaciju zgrada i objekata.

Ministarstvo finansija i SNSD-ova Zora Vidović su budžet povećali sa 8,9 na 10,7 miliona KM. Nematerijalna proizvedena imovina kod ovog ministarstva sa ovogodišnjih 736.000 KM raste na 1,4 miliona u idućoj godini. Stručne usluge rastu sa 1,1 na 1,5 miliona. Rashodi za lična primanja sa 5,4 na 6,1 milion KM.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo kojim rukovodi Srđan Rajčević (SNSD) imaće iduće godine 15,3 miliona na raspolaganju što je za pet odsto više nego ove godine. Rasla su lična primanja zaposlenih u visini od 10 odsto, dok su doznake građanima smanjene za četiri odsto.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Alen Šeranić (SNSD) imaće budžet veći za čak 75 odsto, sa 122 miliona povećan je na 213,5 miliona KM. Za izgradnju objekata namjenjeno je 45,8 miliona ili 56 odsto više nego ove godine. Uduplan je i transfer za vantjelesnu oplodnju, a za 36 odsto su veće lične invalidnine. Grantovi su rasli sa 15 na 32 miliona KM.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ministar Boris Pašalić (SNSD) imaće iduće godine oko sedam miliona više na raspolaganju, odnosno 27,2 miliona KM. Osnovni razlog povećanja je to što su subvencije nefinansijskim subjektima u oblasti šumarstva povećane sa 1,9 na 8,7 milion KM.

Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju, kojim rukovodi SNSD-ov Zlatan Klokić, budžet je povećan sa 9,5 na skoro 9,9 miliona KM. Transferi predstavništvima RS u inostranstvu rasli su za jedan odsto i iznose 4,8 miliona KM. Rashodi za stručne usluge rastu za 11 odsto i biće 2,9 miliona KM u idućoj godini.

Dva ministarstva kojima rukovodi SNSD smanjen je budžet, ali u neznatnim iznosima. Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, na čijem je čelu Srebrenka Golić, budžet je smanjen sa 5,4 na 5,3 miliona KM, a Ministarstvu pravde i ministru Antonu Kaspoviću sa 1,14 na 1,12 miliona KM.

US i NDP dobijaju više novca, SP i DNS manje

Raste i budžet Ministarstva prosvjete i kulture, na čijem je čelu Natalija Trivić iz US, i to sa 7,3 na 12,7 miliona KM. Između ostalog, lična primanja su povećana za 10 odsto, a transferi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje sa 189.800 KM na 350.000 KM.

Ministarstvo privrede i preduzetništva i ministar Vjekoslav Petričević (NDP), umjesto ovogodišnjih 5,1 milion imaće u idućoj godini budžet od 12,3 miliona KM, s tim da je podrška razvoju privrede i poboljšanja efikasnosti poslovanja smanjena. Za podsticaj za povećanje plata radnicima namjenjeno je 7,9 miliona KM. Rashodi za lična primanja iznose dva miliona i veći su za 23 odsto u odnosu na ovu godinu.

S druge strane, decenijskim partnerima SNSD-a u vlasti smanjeno je raspolaganje javnim novcem, pa je tako Ministarstvu energetike i rudarstva, kojim rukovodi lider SP-a Petar Đokić, budžet smanjen sa četiri na 3,6 miliona KM.

I Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS i ministru Dušku Milunović (SP) dato je manje novca. Budžet ovog ministarstva smanjen je sa 304,6 miliona na 254,3 miliona KM. Najveći dio odnosi se na sredstava za zdravstveno osiguranje nezaposlenih lica.

Ministarstvu porodice, omladine i sporta, kojim takođe rukovodi SP-ova Sonja Davidović, smanjen je budžet sa 11,5 na 10,3 miliona KM. Smanjeni su grantovi sportskim organizacijama sa tri na 1,8 miliona KM.

Ministarstvu saobraćaja i veza i ministru Neđi Trniniću (DNS) smanjen je budžet sa 30 na 29,8 miliona KM. Manji su, između ostalog, grantovi i rashodi za robe i usluge.

Iako je ukupan budžet Ministarstva uprave i lokalne samouprave, kojim rukovodi DNS-ova Lejla Rešić, povećan sa 9,3 na 10,3 miliona, to se odnosi na rast transfera nerazvijenim opštinama, dok je većina ostalih stavki kod ovog ministarstva manja u odnosu na ovu godinu.

Što se tiče najvažnijih institucija kojima rukovodi DEMOS, partija nastala iz DNS-a, njihov budžet je smanjen u Ministarstvu trgovine i turizma sa 6,6 na 4,9 miliona KM. Kapitalni grant za razvoj turizma sa milion smanjen je na 600 hiljada.

Budžet Narodne skupštine, kojom rukovodi Nedeljko Čubrilović (DEMOS), povećan je sa 10,7 na 11,1 milion KM, najviše zbog rashoda za lična primanja koji rastu sa 6,4 na 7,3 miliona KM.

Sva navedena povećanja i smanjenja predviđena su Prijedlogom budžeta za 2020. godinu i tokom rasprave u Narodnoj skupštini moći će biti promjenjena amandmanima.

(Capital)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare