Manekenka na pisti popljuvala novu kolekciju modne kuće Gucci - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Manekenka na pisti popljuvala novu kolekciju modne kuće Gucci

ČINI se da dizajneri ne uče na svojim greškama.

Nakon što se Gucci već nekoliko puta našao na udaru kritika zbog neprimjerene odjeće, a posljednji put u aprilu ove godine zbog nepoštovanja indijske kulture s turbanima od 790 dolara.

Naime, tokom revije na Nedjelji mode u Milanu manekenka Ayesha Tan-Jones pokazala je šta misli o predstavljenoj kolekciji, i to dok je nosila reviju.

“Mentalno zdravlje nije moda”, napisala je crnim markerom na dlanove i podigla ih nasred piste referirajući se na komade iz kolekcije koji su očigledno inspirisani luđačkim košuljama i bolničkim uniformama.

Njezin tihi protest odjeknuo je na društvenim mrežama, na kojima se i sama nakon revije osvrnula na njega i zahvalila drugima na podršci.

https://www.instagram.com/p/B2wARwMAu1t/?utm_source=ig_embed

“Htjela bih iskoristiti ovu priliku da podsjetim ljude da je ovaj hrabri čin zapravo jednostavna gesta u poređenju s hrabrošću koju ljudi s mentalnim problemima pokazuju svaki dan”, napisala je na Instagramu te otkrila da su joj podršku pružile i mnoge druge manekenke na reviji koje takođe tu kolekciju smatraju uvredljivom, dodavši da bez njih ne bi imala hrabrosti za taj potez.

“Neki modeli odlučili su donirati dio novca koji su zaradili za reviju humanitarnim zadrugama za mentalno zdravlje, a i ja sam donirala sav honorar”, otkrila je.

O svemu se dan nakon revije oglasio i kreativni direktor modne kuće Allessandro Michelle.

Gucci - Runway - Milan Fashion Week Spring/Summer 2020 : News Photo

“Komadi inspirisani uniformama i luđačkim košuljama trebali su simbolizovati restrikcije koje nameće društvo i one koji ga kontrolišu. Sve je to bio dio performansa”, obranio se dizajner u izjavi za The New York Times.

Danas objavljeno

Dadilja djece Anđeline Džoli: “Sklona je piću”

Vanja A

Koza upala u kancelariju i ukrala papire

Vanja A

Trudnica se povezala sa skotnom macom lutalicom, pa postale majke u isto vrijeme

Vanja A

Ostavite komentar