Maneken koji je hodom u štiklama polomio pistu i internet - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Maneken koji je hodom u štiklama polomio pistu i internet

Model Leon Dame je personifikacija “Walk walk fashion baby”. Njegov #slay na reviji kuće Maison Margiela na Nedjelji mode u Parizu postao je opšta internet opsesija. Može se reći da je zatvorio reviju bukvalno i u prenesenom značenju.

U transgresivnom autfitu Džona Galijana za legat-brend omiljenog belgijskog konceptualca, Leon je dao potpuno novo značenje koreografiji za reviju. Publika se ludo zabavljala na čelu sa Anom Vintur koju nismo vidjeli da se ovoliko smješka na nekoj reviji od tipa Tom Forda 2002.

https://www.instagram.com/p/B21mNX5I_Pq/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=dlfix

Ovaj dvadesetogodišnji Njemac je već neko vrijeme jako tražen među manekenima, zbog oštrih crta lica i pućenja dostojnog mladog Rivera Feniksa. Ovo čak nije ni prvi put da je zasijao u ulozi Gallianove muze pod okriljem kuće Margiela. Prošle sezone je bio zanosna gejša. Zašto je baš sad zapalio Instagram? Uprkos tome što se baš svaka modna kuća ovog trenutka trudi da na svojoj reviji stvori taj momenat koji će svi željeti da slikaju i shareuju, činjenica je da to najčešće djeluje usiljeno. Ovo je bila prava stvar. Kao uostalom i sam pojam gender bendinga u modi danas – i uvijek!

Da li i vas, barem upola koliko i mene, svaki put iznervira onaj mim gdje je na jednoj strani Keri Grant iz 1954. a na drugoj androgeni model sa nedavne Rik Ovens revije uz caption Šta je pošlo naopako? Slijepo posmatranje muške mode kroz postulat “dva rukava, dvije nogavice, cipele i kravata”, osim toga što je kratkovido i uskogrudo, ujedno je i krajnje kontraproduktivno za imidž brenda. I to smo znali i prije nego što se prolomio aplauz za Leonom na Margiela reviji. Ipak ponekad mora neko (dramatičnim izlaskom na pistu) da nas podsjeti kako su i pedesetih postojali muškarci koji su se više ugledali na, recimo, Marlen Ditrih i boginje vodvilja nego na bilo kog muškarca, što je u to vrijeme važilo za oličenje opšteprihvaćenog seksepila, te da je prava poenta kada sami možete da izaberete sebi identitet koji vam pristaje. Zato što samo tako sijate.

Резултат слика за Leon Dame

Sa trendovske tačke gledišta, Leon je samo jedno lice u prelijepom mozaiku diverziteta muškog modelinga danas koji ozbiljno prednjači u odnosu na situaciju među manekenkama. Prije Leona, Roberto Sipos je utabao put modelima crta lica na koje možeš da posječeš ruku i postao neizostavan sastojak svake uspješne kampanje prestižnih brendova. Poreklom iz Transilvanije, sa šarmantnim pjegicama po čitavom licu, nježne građe i prodornog pogleda, bukvalno je obrnuo kompletan mačo princip naglavačke, a da mu za to uopšte nisu ni trebale štikle.

https://www.instagram.com/p/B1yP-uEgdaU/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=dlfix

U ekspozeu objavljenom povodom njihovog obimnog jesenjeg muškog modnog dodatka pod nazivom “Becoming a man”, novinari New York Timesa su se temeljno bavili novim identitetom muškosti na pisti i van nje. Urednica Hanija Janagiara svoju uvodnu riječ završila je sljedećom oštroumnom opaskom: “Prekršiti pravila je jedna vrsta hrabrosti. Ignorisati ih je druga. Ono što je sigurno je da je neophodno preispitivati ih – ne samo za muškarce, već za sve.”

Резултат слика за Leon Dame

Leon je to uspio bez ijedne jedine riječi.

Izvor: Noizz.rs

Danas objavljeno

Hyundai modna kolekcija

Vanja A

Princeza Charlene zabrinula fanove novom objavom: Izgleda tužno i bolesno

Vanja A

Službeni čarobnjak dobio otkaz

Vanja A

Ostavite komentar