9. Novembra 2020.

Mandić: Zdravstveni sistem pred slomom, moguće i do 5.000 zaraženih dnevno

Big Portal

Mandić je rekao da će do sloma zdravstvenog sistema doći ako nekoliko dana zaredom bude trebalo hospitalizovati po 100 ljudi.

“Budemo li se ovako ponašali, sistem neće izdržati. Pa koliko je u Italiji bilo dnevno mrtvih, koliko je bilo dnevno zaraženih, desetine hiljada. Mi smo sad na 1.000, kad dođemo na 5.000, pitaću vas ja ko će ih onda zbrinut”, rekao je Mandić.

On je naveo da građani, uprkos svim apelima, ne poštuju mjere i da organizuju zabave, pa je trenutna epidemiloška situacija rezultat takvog ponašanja.

“Mislim da nema koristi apelovati, nema policije, niko ništa ne radi, niti se zatvaraju noćni klubovi. Jedni apeluju da se zatvori sve, drugi govore pustite narod da živi, virus ne postoji, ovo je izmišljeno”, rekao je Mandić za televiziju “N1”.

Mandić je ukazao da je federalno Ministarstvo zdravstva već tri puta predlagalo Štabu Civilne zaštite FBiH da se proglasi stanje nesreće na području cijele Federacije, kao što je bilo u martu, ali da su svaki put odbijeni.

On je pojasnio da Krizni štab Civilne zaštite treba da proglasi stanje nesreće na području cijele Federacije i da se tek onda može uvesti policijski čas.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare