Mandić: Vlada nije raspravljala o smjeni menadžmenta KCUS-a - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Mandić: Vlada nije raspravljala o smjeni menadžmenta KCUS-a

Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva FBiH, rekao je da je Vlada usvojila nove epidemiološke mjere, kazavši da je na otvorenom dozvoljeno do 30 osoba, a kretanje je zabranjeno od 23 do 5 ujutro.

Govoreći o zahtjevu Vlade KS za smjenu menadžmenta KCUS-a nakon što je ovu zdravstvenu ustanovu napustilo 13 anesteziologa, Mandić je rekao da Vlada nije imala tu tačku dnevnog reda istakavši da Kanton Sarajevo može odlučivati o svojim finansijskim sredstvima.

Kazao je da je obaviješten od dirketorice KCUS-a Sebije Izetbegović da ovaj klinički centar ima na raspolaganju kadar, te da je to jedino važno da ova ustanova nesmetano pruža zdravstvenu zaštitu.

Na upit kako će KCUS fukcionisati u slučaju da mu Vlada KS uskrati sredstva, Mandić je kazao kako su to hipotetska pitanja.

“Ako se ukaže potreba, naravno da ćemo raspravljati, ali to je pitanje menadžmenta i upravljanja. Za ministarstvo je najvažnije da se djelatnost odvija nesmetano, a za ove sarajevske zahtjeve mi moramo imati pisani trag”, kazao je Mandić.

Vlada je usvojila Odluku o programu utroška sredstava, gdje je u tekućem transferu predviđeno 60 miliona KM za pomoć zdravstvenim ustanovama.

Najviše sredstava namijenjeno je Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar 18.000.000 KM, dok će Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i Univerzitetsko-kliničkom cetntru Tuzla biti dodijeljeno po 12.000.000 KM.

Nezavisne

Danas objavljeno

Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu

V.R.

Gužve na izlazu iz BiH

V.R.

Mačetom napao policajce, a zatim pucao na njih

M.

Ostavite komentar