Mandić: Srbija i Crna Gora moraju imati najbolje odnose - BIGportal.ba
Region Vijesti

Mandić: Srbija i Crna Gora moraju imati najbolje odnose

Otvoreni Balkan je u interesu Crne Gore i svih drugih država u regionu koje mogu pristupiti ovoj inicijativi, izjavio je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić i istakao da upravo ova inicijativa može da doprinese poboljšanju odnosa Podgorice i Beograda i statusu srpskog naroda u Crnoj Gori.Ovaj projekat, uvjeren je Mandić, Crnoj Gori može da donese samo dobro i smatra da je to važno da se zna.Na konstataciju da postoji dio političke javnosti koja se tome protivi, Mandić je u intervjuu za portal RTCG istakao da ti koji se protive “još nisu saopštili smislen razlog zašto se protive, osim, izgleda, zbog gole mržnje prema Srbiji i njenom predsjedniku Vučiću, koga vide kao glavnog nosioca ove inicijative”.

  • Svjedoci smo da je Otvoreni Balkan snažno podržan od najvećih sila u svijetu, prvenstveno od SAD, pa ne znam otkud sad odjednom da se DPS i neki drugi, koji su bespogovorno slušali sve što dolazi sa te adrese, imaju ovakav stav. Saradnja u regionu je ključna u trenutku kada se produbljuje globalna kriza, jer ,”veliki” su zauzeti svojim problemima. Otvoreni Balkan je dobar za Crnu Goru i to će se vrlo brzo pokazati – rekao je Mandić.

Na pitanje o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori danas u odnosu na prije dvije godine, Mandić kaže da on nije dobar.

  • Položaj srpskog naroda nije dobar i pored činjenice da je dominantno snagom te nacionalne zajednice bio oboren autokratski režim Mila Đukanovića 2020. godine. Srpskom narodu je ta pobjeda uskraćena jer vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovica nisu napravile diskontinuitet sa bivšim režimom. Zbog toga su se pogoršali i zakomplikovali odnosi između Srbije i Crne Gore – kaže Mandić.

Ističe da bi Otvoreni Balkan omogućio da se na brz i efikasan način odnosi dvije države poprave i dostignu onaj potreban nivo kakav je bio u prošlosti.

  • Naš stav je jasan – Srbija i Crna Gora moraju imati najbolje moguće odnose i zato mi uporno radimo na tome, a vjerujemo da će i neki drugi shvatiti značaj tih odnosa kao i veliki broj mogućnosti koje se pružaju svim građanima Crne Gore nezavisno da li su pripadnici srpskog naroda ili ne – jasan je Mandić.

Upitan za Temeljni ugovor Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, Mandić očekuje da će biti brzo potpisan.

  • Nadamo se da će se to uskoro i desiti. Nije prirodno, nije logično da SPC, koja je stvarala Crnu Goru, bude diskriminisana u odnosu na druge vjerske zajednice u Crnoj Gori. Vidjeli smo da unutar vlade postoji snažan otpor vezan za potpisivanje ugovora, kao što je to ranije bilo i u vladi Zdravka Krivokapića – naveo je Mandić.

Uskoro ćemo, kaže, dobiti odgovor na pitanje potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, i videćemo da li će Abazović uraditi isto što i Krivokapić ili ne.

Upitan da komentariše nedavnu posetu crnogorskog predsednika Mila Đukanovića Vaseljenskoj patrijaršiji i poruke koje su se tom prilikom čule, Mandić kaže da je, koliko se seća, Đukanović izopšten iz crkve i tu se, ističe, sve završava što se tiče njegovih “religijskih” aktivnosti.

Dodao je da je dobro što je njegov unuk kršten u kanonskoj pravoslavnoj Crkvi, ali je loše što je Milo Đukanović godinama svojom politikom ohrabrivao, podsticao i usmeravao svoje pristalice da svoju djecu krštavaju u organizaciji koja je izopštena iz pravoslavlja.

  • Nije pošteno da zbog Đukanovićeve politike te porodice počine takvu grešku, a da on potom postupi pravilno, ne pozivajući njih da i oni urade slično. Kako nije bilo kasno za njega, neće biti kasno ni za druge – naveo je Mandić.

Danas objavljeno

Pjongjang ispalio dvije rakete sa zapadne obale

M.

Ganić i ostali optuženi danas u sudnici

M.

Vučić u Briselu; Nastavak dijaloga Beograda i Prištine

M.

Ostavite komentar