26. Decembra 2019.

Mandić pozvao građane Crne Gore da izađu na ulice

Big Portal

On je pozvao građane da izađu na ulicu u gradovima u kojima žive.

“Imamo plan za sve. Danas je ova skupština puna policije i još ih je puno koji zaustavljaju ljude po Crnoj Gori. Pozivamo sve da izađu na ulice ako se zakon usvoji, a mi ćemo uraditi ovdje šta je do nas”, kazao je Mandić na sjednici parlamenta.

Upozorio je da se donosi, kako tvrdi, opasan zakon. Mandić je kazao da su poslanici DF-a došli na sjednicu nakon razgovora s patrijarhom Irinejom.

“Duško Markoviću, povucite zakon jer ćete na sebe navući prokletstvo. Narod će izaći na ulice uzeti ikone. Ne mogu poslanici sami. Ovo ne može da izađe na dobro”, rekao je Mandić.

Skupština Crne Gore danas bi trebalo da glasa o zakonu o slobodi vjeroispovijesti, čijem se usvajanju protive čelnici SPC-a. Sveštenstvo SPC-a je u utorak održalo protest ispred zgrade parlamenta u Podgorici i pozvalo poslanike da ne glasaju za zakon. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je nakon toga isti zahtjev ponovio u pismu koje je poslao poslanicima, premijeru Dušku Markoviću, članovima Vlade i predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

SPC i dio javnosti protive se odredbi zakona prema kojoj će državna svojina postati svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice. Čelnici SPC smatraju da Vlada preko te zakonske odredbe želi da preuzme imovinu, dok su iz Vlade poručili da je zakon usklađen sa svim demokratskim standardima, kao i da njime žele utemeljiti kulturni i građanski identitet Crne Gore.

ANADOLIJA

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare