15. Oktobra 2019.

Mamić “nanjušio” dobar biznis u opštini Ravno

Big Portal

Nakon što je sud u BiH odlučio da Zdravko Mamić, koji se od juna 2018. godine nalaz u Međugorju ne može biti izručen Hrvatskoj, koja ga traži zbog višemilionske prevare, nekadašnji prvi čovjek Dinama definitivno ostaje u BIH. S obzirom na njegov nemiran duh, teško je povjerovati da će Zdravko Mamić dokono šetati po Hercegovini, piše Slobodna Dalmacija.

Naprotiv, za očekivati je neki njegov “bombastični“ poslovni potez, a prvi korak je već učinio kupovinom zemljišta u Ravnom. Za sada je riječ o sportskom centru, a možda sve pređe u projekt kakvog turističkog naselja ili pak urbanih vila kakve posljednjih godina niču u opštono Ravno, tačnije u naselju Ivanica, s koje puca pogled na Župu dubrovačku.

Zemlja blizu turističke meke – Dubrovnika

Tamo je već djelomično izgrađeno turističko naselje nazvano “Dubrovački visovi” zbog čega su negodovali Dubrovčani tražeći više puta zabranu korištenja pridjeva Dubrovački sa druge strane granice u Hercegovini. Na taj su problem upozoravali nadležne hrvatske institucije ali ništa se nije promijenilo pa se turističko naselje na Ivanici i dalje zove Dubrovački visovi.

I sama opština Ravno u svoje strateške planove uvrstila je turizam kao glavnu privrednu granu pa ne začuđuje interes Zdravka Mamića za investiranje u taj dio jugoistočne Hercegovine.

Stanovnici i opštinske vlasti ove hrvatske opštine u BiH, gdje je oduvijek na vlasti HDZ, oduševljeni su idejom izgradnje sportskog centra. Nadaju se kako će Zdravko Mamić doslovno preporoditi opštinu Ravno. Kada je tamošnja političarka Stana Burić na svom Facebook profilu još prije nekog vremena objavila informaciju da je Zdravko Mamić kupio zemljište na kojem će graditi sportski centar, krenule su salve oduševljenja i komentari podrške Mamiću i njegovoj ideji investiranja u Ravnom.

Međutim, ispod radara je prošla činjenica da je u Ravnom na vlasti HDZ BIH, sestrinska stranka HDZ-a u Hrvatskoj, za koji Mamić tvrdi da ga politički progone i da će radije biti u bosanskom zatvoru negoli se vratiti u Hrvatsku dok je HDZ na vlasti.

Iako je od sklapanja posla između opštine Ravno i Zdravka Mamića, koji je proslavljen i zajedničkom veselicom u jednom tamošnjem restoranu, prošlo više od četiri mjeseca, na terenu se još uvijek ništa konkretno ne događa.

Potvrdila je to i sama Stana Burić, istaknuta članica HDZ-a BiH i aktuelna poslanica te stranke u Kantonalnoj skupštini Hercegovačko-neretvanske županije u Mostaru, koja je i dovela Zdravka Mamića u Ravno.

Tek je kazala da će javnost o svemu biti obaviještena kada za to dođe vrijeme, no nije precizirala kada će se zakopati prva lopata za Mamićev sportski centar u Ravnom.

“Nismo još počeli raditi”, kratko je odgovorila Stana Burić.

O konkretnom projektu sportskog centra nije željela ništa otkriti kao niti o cijeni po kojoj je Mamić kupio opštinske kvadrate. Međutim, na službenim stranicama opštine Ravno istaknuto je nekoliko javnih poziva-licitacija za prodaju opštinskog zemljišta tokom ove kalendarske godine sa početnom cijenom od četiri konvertibilne marke za kvadrat.

Hiljadu kvadrata zemlje za 4.000 KM

Hiljadu kvadrata takvog zemljišta prodaje se za nešto više od 4.000 KM pa je za pretpostaviti da je Zdravko Mamić upravo u tako povoljnoj cijeni vidio priliku koja se ne propušta, jer se jeftino može dobiti građevinsko zemljište nadomak Dubrovnika.

Slične poslovne pothvate imao je svojedobno i hrvatski general Ivan Čermak, čija je firma u opštini Ravno na prostoru naselja Ivanica kupila opštinsko zemljište što su kasnije bezuspješno istraživale bh. institucije.

Zdravko Mamić nesumnjivo je namirisao dobru šansu za zaradu i odlučio se za kupovinu zemljišta u Ravnom, posebno nakon što je sud BiH donio pravosnažno rješenje da nema uslova za njegovo izručenje Hrvatskoj. Tako je ova trakavica okončana, jer ne postoji druga pravna mogućnost po ovoj optužnici za povratak Mamića u Hrvatsku, koji će se očito sada, kad se stiša pravosudna halabuka, planira posvetiti ulaganjima u Hercegovini.

Podsjetimo, Mamić je u BiH došao uoči izricanja prvostepene presude kojom je osuđen na 6,5 godina zatvora. U više navrata je isticao kako ne vjeruje pravosuđu Hrvatske, a od izručenja ga štiti državljanstvo BiH.

Nova optužnica tereti Mamića i još šest osoba da su, u sklopu zločinačkog udruženja, oštetili Dinamo za oko 200 miliona kuna. No, kako takvo krivično djelo nije propisano u kaznenom zakonu BIH, Mamić neće biti izručen Hrvatskoj. Eventualno mu se može suditi pred pravosuđem BiH.

Međutim, sudski postupak ne ograničava Mamićeve poslovne aktivnosti po BIH, u ovom slučaju na istoku Hercegovine, gdje će nadomak turističke meke Dubrovnika graditi sportski centar. Zasigurno računa na dolazak elite iz Dubrovnika, gdje je propao dugo najavljivani projekt golfa na Srđu, koji je podrazumijevao sportsko-rekreacijski centar, vile i apartmane pa bi bogati stranci umjesto na Srđ odlazili preko granice u Ravno.

(Klix)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare