Malver za rudarenje kriptovaluta: Kad opasnost vreba iz fotografije poznate pjevačice - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Malver za rudarenje kriptovaluta: Kad opasnost vreba iz fotografije poznate pjevačice

Napadači koji koriste malver za tajno rudarenje kriptovaluta konstantno pronalaze nove tehnike za distribuciju malicioznog koda, a jedna grupa se dosjetila da ga sakrije u fotografiju popularne pop pjevačice Taylor Swift.

Ime bot mreže koja koristi ovu tehniku je MyKingz, a poznata je i kao Smominru, DarkCloud ili Hexmen. Prvi put je primećena još 2017. godine, te se od tada razvila u najveću mrežu botova koja rudari kriptovalute bez znanja i pristanka korisnika. Pre svega se fokusira na Windows sisteme, a u izveštajima se tvrdi da je do sada inficirano preko 525 hiljada sistema, što je donelo zaradu od oko 2,3 miliona dolara u Monero valuti.

Poslednje aktivnosti primetila je bezbednosna firma Sophos, a promena nije vellika, već je pažnju privukla zbog toga što je neobična, i pomalo smešna. Radi se o tome da napadačka grupa eksperimentiše sa tehnikom uz pomoć koje uspeva da maliciozne fajlove sakrije unutar legitimnih, a prva je za to poslužila fotografija pomenute pevačice u JPEG formatu.

Izvor: PCpress/ZD Net

Danas objavljeno

Samsung Galaxy A14 4G u Evropu stiže po cijeni od 200 evra, a evo šta nudi

Zeljka

Koliko su bezbjedni vaši podaci na telefonu?

Vanja A

Odlaganje premijera izazvalo pad akcija Electronic Arts

Vanja A

Ostavite komentar