Malver uobičajen za Windows sada može da zarazi i Mac - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Malver uobičajen za Windows sada može da zarazi i Mac

Tip malvera koji je uobičajen na Windows-u, modifikovan je u novu vrstu virusa, nazvanu “XLoader”, čija meta može da bude i MacOS.

XLoader je oblik malicioznog softvera koji se koristi za krađu podataka, kojima se korisnici prijavljuju na svoje naloge, pravljenje screenshot-a, evidentiranje tastera koji se pritiskaju na tastaturi i izvršavanje zlonamernih radnji na računaru.

Malver su otkrili istraživači u kompaniji Check Point Software. Oni su na dark web-u pratili rad servera koji hostuje macOS verziju XLoader-a, a koji je dostupan po ceni od 49 dolara mesečno. Na taj način su zabeležili zahteve iz 69 zemalja, što ukazuje na značajnu upotrebu širom sveta. Ipak, više od polovine svih žrtava bile su u Sjedinjenim Državama.

Šef sajber istraživanja na Check Point-u, rekao je da je sve veća popularnost macOS-a izložila taj operativni sistem povećanoj pažnji sajber kriminalaca, koji tu platformu sada vide kao dobru metu za svoje napade, koji su do juče bili fokusirani samo na WIndows.

Iako je ranije možda postojao jaz između Windows-a i macOS malvera, gde je Windows bio označen kao stecište malicioznih napasti, sada i MacOS malveri postaju sve opasniji. U istraživanju se navodi i da je za većinu korisnika XLoader dovoljno neprimetan da ostaje sakriven.

Danas objavljeno

Opera pokrenula namjenski kripto pretraživač

Vanja A

Projekat Renegade ima za cilj da pojednostavi pokretanje ARM64 Windows 10/11 na Android uređajima

Vanja A

Najnovija ažuriranja Google Play Services i Play prodavnice donose nekoliko poboljšanja za vaš Android uređaj

Vanja A

Ostavite komentar