22. Jula 2021.

Malver uobičajen za Windows sada može da zarazi i Mac

Big Portal

XLoader je oblik malicioznog softvera koji se koristi za krađu podataka, kojima se korisnici prijavljuju na svoje naloge, pravljenje screenshot-a, evidentiranje tastera koji se pritiskaju na tastaturi i izvršavanje zlonamernih radnji na računaru.

Malver su otkrili istraživači u kompaniji Check Point Software. Oni su na dark web-u pratili rad servera koji hostuje macOS verziju XLoader-a, a koji je dostupan po ceni od 49 dolara mesečno. Na taj način su zabeležili zahteve iz 69 zemalja, što ukazuje na značajnu upotrebu širom sveta. Ipak, više od polovine svih žrtava bile su u Sjedinjenim Državama.

Šef sajber istraživanja na Check Point-u, rekao je da je sve veća popularnost macOS-a izložila taj operativni sistem povećanoj pažnji sajber kriminalaca, koji tu platformu sada vide kao dobru metu za svoje napade, koji su do juče bili fokusirani samo na WIndows.

Iako je ranije možda postojao jaz između Windows-a i macOS malvera, gde je Windows bio označen kao stecište malicioznih napasti, sada i MacOS malveri postaju sve opasniji. U istraživanju se navodi i da je za većinu korisnika XLoader dovoljno neprimetan da ostaje sakriven.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare