28. Januara 2022.

Maloljetnik iz Doboja prodavao falsifikovani novac

Big Portal

Navedeno lice je putem društvenih mreža objavljivalo oglase kako prodaje „lažni novac“ te je na taj način za sada sa neodređenim brojem lica stupao u kontakt i dogovarao prodaju.

Uz saglasnost Tužilaštva BiH a na osnovu naredbe Suda BiH izvršen je pretres kuće koju koristi navedeno lice prilikom čega je pronađena i oduzeta veća količina falsifikovanih novčanica (1996 novčanica konvertibilnih maraka u vrijednosti od 193.700,00 КM i 1041 novčanica evra u vrijednosti od 125.200,00 €), štampači, telefoni, laptop i priznanice kao i dokaz o uplatama novca.

O svemu je obaviješten tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine koji se izjasnio da postoje obilježja krivičnog djela „Кrivotvorenje novca“.

U toku je rad na dokumentovanju navedenog krivičnog djela te utvrđivanju identiteta i drugih lica koja su stavljala u opticaj falsifikovan novac.

Falsifikovane novčanice konvertibilnih maraka su prepoznatljive po natpisu „LAŽNI NOVAC“ ispisan pisanim slovima koji se nalazi na prednjoj strani u donjem lijevom uglu novčanice na mjestu gdje bi trebao da se nalazi potpis guvernera Centralne banke Bosne i Hergovine i natpisom „SAMO ZA FILMSКU UPOTREBU REPLIКA КOPIJA“ gdje bi trebalo pisati „Centralna banka Bosne i Hercegovine“ koji se ispisuje u dva reda u latiničnom i ćiriličnom pismu i nalazi se na vrhu zadnje strane novčanice.

Falsifikovane novčanice evra su prepoznatljive po natpisu „LAŽNI NOVAC“ isnisan pisanim slovima koji se nalazi na prednjoj strani u gonjem lijevom uglu novčanice na mjestu gdje bi trebao da se nalazi potpis predsjednika Evropske centralne banke i natpis „SAMO ZA FILMSКE POTREBE – REPLICA NOT FOR USE“ na mjestu gdje bi trebala da stoji skraćenica Evropske centralne banke na jezicima zemalja članica Evropske unije.

Policijska uprava Doboj apeluje na građane da budu oprezni prilikom novčanih transakcija i da obrate pažnju na izgled novčanice, te ukoliko posumnjaju da se radi o falsifikovanom novcu da o tome odmah obavijeste najbližu policijsku stanicu.

Takođe pozivamo sve građane koji su kupovali falsifikovani novac da isti odmah odnesu i predaju u najbližu policijsku stanicu jer će samo na taj način izbjeći krivičnu odgovornost.

Кrivičnim zakonom Bosne i Hercegovine je između ostalog predviđeno da je krivično djelo „Falsifikovanje novca“ počinio onaj ko zna da je lažan novac načinjen ili da je lažan novac stavljen u opticaj a to ne prijavi. Za ovaj oblik krivičnog djela predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine, saopšteno je iz Policijske uprave Doboj.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare