20. Decembra 2020.

MALO POVOLJNIJA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U Srpskoj raste broj oporavljenih, zabrinjava BROJ PREMINULIH

Big Portal

Naglašavaju da ne možemo da budemo zadovoljni ni brojem ljudi koji, zbog komplikacija njihovog zdravstvenog stanja, moraju na bolničko liječenje.

Na respiratoru dnevno imamo oko 70 ljudi, što je 6,7 odsto u odnosu na ukupan broj hospitalizovanih.

Posebno je zabrinjavajuće to što svaki drugi pacijent zahtijeva neki vid respiratorne podrške.

Međutim, ono što bar donekle ohrabruje, jeste da proteklih dana uglavnom imamo više oporavljenih od korone nego zaraženih ili je broj onih koji su se oporavili tek nešto niži od broja novopotvrđenih slučajeva SARS-CoV-2.

Primjera radi, juče je korona virus potvrđen kod 204 osobe u Srpskoj, a u odnosu na dan ranije oporavio se 371 oboljeli.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, od početka epidemije do juče u Srpskoj je registrovano 35.008 pozitivnih na SARS-CoV-2, a oporavilo se 20.755 ljudi.

Ono što i dalje zabrinjava, jeste što već više od dva i po mjeseca dnevno imamo dvocifren broj preminulih dnevno.

Juče je od posljedica kovida u RS preminulo 28 ljudi, a ova opaka bolest do sada je odnijela 1.546 života.

– U novijoj istoriji nikada nismo imali neku respiratornu infekciju koja je odnijela ovoliko života. Korona virus se ne može mjeriti ni sa jednom drugom respiratornom infekcijom. Zato molimo one koji i dalje govore da kovid nije ništa gori od drugih respiratornih infekcija ili gripa, da pogledaju ove cifre. Da shvate da je korona drugačiji i opasniji virus i da će nam trebati još dosta vremena da se izborimo sa njim – upozorava epidemiolog u IJZ Jela Aćimovićeva.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare