Maljković: FIBA je zaslužila sve što joj se desilo, samo bogati igraju košarku - BIGportal.ba
Košarka Sport

Maljković: FIBA je zaslužila sve što joj se desilo, samo bogati igraju košarku

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković dao je zanimljiv intervju za špansku “Marku”.

Razlog je bilo osvajanje Evropskog kupa Jugoplastike pobedom nad Barselonom.

Desilo se to baš na današnji dan, 20. aprila 1990. godine, koji je tada proslavio 38. rođendan. Čak 30 godina kasnije osvrnuo se na taj veliki uspeh.

“Kada smo igrali prvo finale, rekao sam momcima da ga igraju kao pripremni turnir, kako bi se svi opustili. Bilo je to nešto neverovatno. Nikada neće biti na okupu takav jedan sastav, koji je imao toliko talenta i želje za napretkom. Mislim da niko nije radio i toliko želeo titulu kao Jugoplastika”, izjavio je Maljković.

“Stručni štab Barselone mi je priznao da je počeo da drhti istog trenutka kada je video naš trening pred finale. A to nije bio ni poslednji, imali smo još jedan ujutru. Ipak, nije bilo lako pobediti Barselonu u tom periodu”.

Maljkovićevom timu tada su igrali sjajni Toni Kukoč Dino Rađa.

“Kukoč je bio najbolji šesti igrač u NBA ligi u tom periodu. Nikada nisam trenirao igrača kakav je on bio. Znao sam da ću da imam problema ako na teren pustim najboljih pet. Želeo sam da ga sačuvam, stavljao sam Perasovića ispred, a onda je on dolazio i rešavao sve kada su ostali bili umorni. Imali smo ugovor sa njim, želeo je da igra za Barselonu pre nego što je otišao u Beneton. Šteta, mislim da bi Barsa uzela bar dve titule sa njim”.

Iskusni stručnjak je prokomentarisao i aktuelnu situaciju u svetskoj košarci.

“Žao mi je što se sva krivica svaljuje na FIBU. Bili su uspavani punih 20 godina i platili su ceh toga što se dogodilo sa Evroligom. Zaslužili su sve loše što im se dešava, ali to nije dobro za košarku. Sada, deluje da samo bogati mogu da igraju košarku. Pričao sam sa Đordijem Bertomeuom i pitao ga kako je moguće da između Milana i Atine nema klubova u Evroligi. Puno zvezda svetske košarke dolazi sa Balkana”, podvukao je Maljković.

Danas objavljeno

Jokić prvi favorit za MVP nagradu!

Vanja A

Mijatović: Novak je poštovao propise

Vanja A

Denver doveo Kazinsa za narednih 6 utakmica

Vanja A

Ostavite komentar