30. Oktobra 2020.

Mali broj punjača koči prelazak na električna vozila

Big Portal

Prošle godine je u Evropskoj uniji prodato 458.915 električnih i hibridnih vozila, što je preko dva puta više od prodaje u 2017. godini, navodi ACEA.

U istom razdoblju je broj punjača porastao svega 58 odsto, na samo 200.000, piše Index.hr.

“To je potencijalno vrlo opasno jer bismo uskoro mogli dostići tačku u kojoj će se rast prodaje električnih vozila zaustaviti ako potrošači zaključe da jednostavno nema dovoljno punjača ili da moraju predugo da čekaju u redu na brzo punjenje”, kaže direktor ACEA, Erik-Mark Huitema.

Uspostaviti razgranatiju infrastrukturu za punjenje na nivou cijele EU

Prodaja automobila je ove godine u padu zbog pandemije koronavirusa, ali prodaja električnih i hibridnih modela raste zahvaljujući strožim evropskim standardima o emisiji štetnih jedinjenja, kao i državnim subvencijama i programima podrške oporavku u postpandemijskom razdoblju.

ACEA je pozvala Evropsku komisiju da ubrza planiranu analizu propisa EU o infrastrukturi za punjenje električnih vozila i da odredi obavezujuće ciljeve za zemlje kako bi povećale broj punjača.

Strategija o ekološki čistom prevozu u EU, koja se očekuje krajem godine, “imaće za cilj uspostavljanje razgranatije infrastrukture za punjenje na nivou cijele EU i veći broj punjača”, rekao je portparol Komisije.

Milion punjača u EU do 2025.

Brisel planira da koristi sredstva EU kako bi pomogao instalaliranje milion javnih stanica za punjenje, koliko će ih po njegovim procjenama biti potrebno za 13 miliona elektrifikovanih vozila (EV i plug-in hibrida) na evropskim putevima do 2025. godine.

Nevladine organizacije smatraju da EK mora odrediti prioritetna područja.

“To prije svega znači privatno punjenje u zgradama i poslovnim prostorima u kojima se parkiraju automobili”, objasnila je Julia Poliskanova, direktorka za ekološki čista vozila u organizaciji Transport & Environment.

(B92)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare