25. Septembra 2019.

Mali akcionari dobili prvu bitku protiv Toplane

Big Portal

Okružni privredni sud Banjaluka donio je odluku kojom se poništava odluka vanredne skupštine akcionara a.d.,,Toplana,, Banjaluka o prenosu akcija manjinskih akcionara na Banjaluku broj 04-21655/2017 od 14.12.2017.g. i obavezao tuženu stranu da tužiocu naknadi troškove postupka.

Ova prvostepena odluka dokazuje nezakonitost postupka ,,Toplane’’ vezano za saziv i održavanje skupštine kao i objavljivanje odluka sa iste, na šta su mali akcionari ukazivali od početka – da imaju pravo da budu propisno obaviješteni, da prisustvuju skupštinama, da glasaju, da podnose pravne lijekove u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, te da osporavaju odluke pred sudom, a što im nije bilo omogućeno.

Tuženi je izvršio promjene u Registru privrednih subjekata Okružnog privrednog suda Banjaluka na osnovu predmetne odluke i Grad Banjaluka je postao jedini akcionar ,,Toplane’’ a.d. nakon čega su vršene razne pravne radnje, a sad je objavljena odluka suda da je ta odluka poništena i da tužena strana nije provela zakonitu proceduru saziva skupštine.

Većinski vlasnik ima pravo da postane jedini vlasnik ako ispunjava određene uslove i provede zakonitu proceduru samog postupka prenosa akcija manjinskih akcionara.

Konkretno u ovom predmetu osporavana je procedura i utvrđeno je da je nezakonita jer mali akcionari imaju prava da ,,pravno’’ izraze svoje nezadovoljstvo u svim oblicima kako im je zakon dao mogućnost, dakle da traže zaštitu bez obzira na krajnji ishod o kojem ipak treba da odluči sud.

“Naravno treba imati u vidu kod ove odluke da je riječ o prvostepenoj odluci, tužena strana sad ima pravo na žalbu pa ćemo vidjeti dalji ishod u ovoj pravnoj stvari pa je rano govoriti o posljedicama ove odluke’’ “ kaže za portal BUKA Tanje Dukić-Čičić iz zajedničke advokatske kancelarije ,,Dukić’’, a koja u predmetu zastupa male akcionare.

Advokat banjalučke Toplane Aleksandar Tomašević izjavio je za BUKU kako bi bilo neprofesionalno komentarisati prvostepenu presudu.

Istovremeno, paralelno sa ovim se vode postupci u vezi sa poništavanjem odluka Skupštine ,,Toplane’’ od 29.1.2018.g. kojim je ,,između ostalog, data saglasnost za potpisivanje Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa privrednim društvom ,,EKO Toplane’’d.o.o. Banjaluka. Sve rasprave su okončane.

(Buka)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare