20. Septembra 2022.

Mala unapređenja za Tensor G2 i Google Pixel 7

Big Portal

Ista arhitektura

Još pre nekog vremena poznato je kako će novi Tensor mobilni čipset razvijen od strane kompanije Google posebno za svoje Pixel telefone zadržati identičnu strukturu procesorskih jezgara u konfiguraciji od dva brza Cortex-X1 jezgra, dva Cortex-A71 jezgra, kao i četiri sporija Cortex-A55 jezgra. Dobro, makar se nadamo da bi ga bolje optimizovali i umanjili potrošnju i poboljšali trajanje baterije. Međutim, iako je arhitektura ostala identična, biće tu nekih unapređenja.

Pixel 7 Pro

Mala unapređenja

Prva bitna razlika jeste što će se Tensor G2 mobilni čipset proizvoditi u procesu od 4 nanometra u fabrikama kompanije Samsung, dok se prethodnik proizvodio u istim tim fabrikama, ali u procesu od 5 nanometara. Zbog toga, povećane su brzine pojedinačnog tipa jezgara, ali mogli bismo rekli neznatno. Naime, Cortex-X1 jezgra radiće na 50 MHz višem radnom taktu (2,86 GHz), dok će Cortex-A76 jezgra dobiti povećanje brzine od 100 MHz (2,35 GHz). Ništa preterano bitno, složićete se.

Prema procenama, ovo bi moglo da donese do 10% bolje performanse prilikom operacija koja koriste više od jednog jezgra, dok bi poboljšanja za “single-core” performanse bila maltene pa nepostojeća.

Unapređen GPU

Međutim, dok sama procesorska jedinica nije pretrpela značajnija unapređenja, izgleda da se isto ne može reći i za grafički čip na novom Tensor G2 mobilnom čipsetu. Prema trenutnim nezvaničnim informacijama, Mali-G78 MP20 biće zamenjen sa Mali-G710, pa bi to donelo 20% poboljšane performanse u grafički zahtevnim zadacima i do čak 30% bolje performanse u onim zadacima koji zahtevaju mašinsko učenje. Ovo je bitna informacija jer sam GPU mnogo doprinosi algoritmu procesiranja fotografija koji koristi kompanija Google, a koji tradicionalno donosi odlične rezultate.

MaliG710.jpg

Na kraju, treba napomenuti i kako se već radi na Tensor G3 čipsetu koji bi trebalo da koristi “Gate-All-Around” proizvodni proces kompanije Samsung u 3 nanometra. Ali, to je već malo previše daleko za bilo kakve pretpostavke.Share

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare