20. Septembra 2021.

Mala norveška kuća na točkovima inspirisana prirodom

Big Portal

Niko ne može bolje da napravi malu kuću od Skandinavaca, gde je minimalistički dizajn postao umetnost.

Bez obzira da li ste u potrazi za slobodom u okviru putovanja ili jednostavno želite da pronađete mir, ekološki podobni domovi u vidu kućica na točkovima, jedna su od najboljih opcija. Neke kreacije ovog baš i nisu „sićušne“, dok su druge napravljene tako da poseduju sve elemente konvencionalne kuće. Međutim, model o kojem govorimo je prirodan i održiv koliko je to moguće, počev od kompaktnih dimenzija do ingenioznih detalja.

Norveški proizvođač Norske Mikrohus, specijalizovao se za kućice na točkovima, čistog, minimalističkog dizajna. Najnovija ponuda, pod imenom „Rast“, prelep je dom zamišljen tako da se savršeno uklopi u prirodu, kako u smislu izgleda, tako i održivosti. Ukupna površina iznosi 16,1 kvadratni metar, što znači da se radi o najmanjem modelu norveške robne marke, koji može da ugosti do četiri osobe.

Ono što se u momentu ističe u vezi s Rastom, sem njegove veličine, je minimalistički izgled i drvena građa. Obloga je urađena od drveta lokalnog porekla, dok je unutrašnjost prekrivena furnirom od breze. David i Žanet Rajs-Andersen, osnivači kompanije sa sedištem u Oslu, rekli su da su želeli da kreiraju mali dom koji će biti dovoljno lagan da može da ima pristup udaljenim oblastima, zbog čega su odabrali drvo kao osnovni materijal.

S druge strane, pored toga što je mali i lagan, Rast je dizajniran da se uhvati ukoštac s oštrom norveškom klimom. Spoljašnji sloj od omorike je vodootporan a krov je dovoljno čvrst da izdrži debele snežne nanose. Zidovi su izolovani mešavinom vune, stakla i aluminijuma, a uprkos svojim dimenzijama, kućica se može pohvaliti velikim prozorima koji obezbeđuju obilje prirodne svetlosti.

Što se unutrašnjosti tiče, sve je napravljeno s funkcionalnošću i praktičnošću na umu. Sofa u dnevnom boravku se se lako konvertuje u bračni krevet tokom noći, a sklopivi sto zauzima minimalan prostor. Tu je i sekundarno mesto za spavanje, s krevetima na sprat i malim stolom na izvlačenje. Gotovo svi ugrađeni komadi nameštaja imaju integrisane fioke za odlganje raznoraznih stvari. Drvena kuhinja je opremljena čak i kompaktnom mašinom za pranje sudova, dok kupatilo ima sopstveni veliki prozor.

Ovo je sjajna demonstracija održivog dizajna. Rast je savršen primer minimalističkog nordijskog dizajna.

Vrele Gume

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare